Kultúra

Muszáj figyelmeztetni a katasztrófaturistákat Csernobilnál, hogy tangában talán ne fotózkodjanak arrafelé

Az HBO minisorozata váratlanul nagy sikert hozott, és a Trónok harca után hagyott űrt a Csernobil tömte be. Nemcsak azok nézték, akik éltek az atomkatasztrófa idején, hanem a következő generáció érdeklődését is felkeltette a produkció. Annyira berobbant a Csernobil, hogy harminc-negyven százalékkal növekedett meg a turisták száma az ukrajnai városban, és rengetegen Instagramoznak az elhagyatott vidékről. Akkorára nőtt az érdeklődés, hogy az HBO-tól a sorozat írója, Craig Mazin kénytelen volt mindenkit emlékeztetni Twitteren, hogy mi történt Csernobilban 1986-ban.

Fantasztikus, hogy az HBO Csernobil című sorozata ennyi embert insipirál, hogy megnézze az evakuált területet. De igen, láttam, milyen fotók mentek körbe. Ha elmentek Csernobilba, ne felejtsétek el, hogy milyen tragédia történt ott, tartsátok tiszteletben azokat, akik életüket áldozták, és meghaltak a katasztrófában.

– írja a Guardian a poszt alapján.

Beindult a katasztrófaturizmus Csernobilban az arról készült új sorozat miatt
Egy Csernobilba túrákat szervező utazási iroda szerint 40 százalékkal nőtt az oda látogatók száma az HBO-s sorozat kezdete óta.

És amikor Mazin az interneten terjedő képekre utalt, talán arra a tangásra is gondolt, amin egy nő a védőruháját tolja le Csernobilban.

A sorozatról korábban többször írtunk, és dicsértük, hogy az atomrobbanás részletei mellett milyen érzékletesen mutatta meg a Szovjetunió módszereit, hogy a probléma kezelése helyett a titkolózást választották.

A csernobili borzalomból ma is van mit tanulnunk
Az HBO minisorozata mindent megtesz azért, hogy ne felejtsük el a szörnyű leckét.

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik