Kultúra

Félmillió dal felvétele pusztult el az Universal stúdiót érő tűzvészben

2008. június 1-jén hatalmas tűz tört ki hollywoodi Universal stúdiókban, mely során majdnem 50 ezer filmtekerecs és számos film (King Kong, Vissza a jövőbe, Pókember 2.) és sorozat (Született feleségek) díszlete, valamint a Universal Music zenegyűjteménye égett le. A 162 hektáros területen pusztító tüzet, melyet egy biztonsági őr vett észre, napokig nem lehetett eloltani. A több millió dolláros kárt okozó tűz állítólag egy reklámfilm forgatásakor ütött ki, később kiderült, építőmunkások hibája okozta a tragédiát, akik egy lángszóróval próbálták felhevíteni az egyik díszlet tetejére illesztendő aszfaltot.

A New York Times keddi cikke szerint mostanra vált csak teljessé az elégett zenegyűjtemény listája. A gyűjtemény a legismertebb zenészek produktumait tartalmazta, egészen az 1940-es évektől. Egy 2009-es titkos jelentés szerint a Universal Music Group 500 ezerre becsülte a tűzvészben elveszett dalok számát. Az elveszett művek előadói között szerepelt többek között Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Al Jolson, Bing Crosby, Elitz Fitzgerald és Judy Garland. A tűz valószínűleg Chuck Berry leghíresebb és Aretha Franklin első fellépéseinek felvételeit is elpusztíthatta. Az előbb felsoroltak még mindig csak töredéke a tűzvészben odalett felvételeknek. Szinte az össszes Buddy Holly-mű elégett, ahogy Sonny és Cher, Joni Mitchell, Cat Stevens, Al Green, Elton John, Eric Clapton, Jimmy Buffett, az Eagles vagy az Aerosmith által felvett számok.

Hogy a lista miért csak mostanra lett teljes, azzal magyarázható, hogy 2009-ben, a tűzvész idején az egész világot bejárta a hír, de azokban leginkább csak a filmes részleg veszteségeit ecsetelték. A cikkek inkább a baleset katasztrófa részét emelték ki, mintsem magát a veszteséget, mely ugyanannyira érintette a stúdió zenei részlegét is.

Kiemelt kép: SOEREN STACHE / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik