Kultúra

Csak a felszínt kapargatja az RTL Klub új doksija, de még ennek is örülünk

Hétfő este indult az RTL Klub tavaszi szezonjának egyik legígéretesebbnek tűnő dokumentumfilm-sorozata, az Isten veled, Magyarország, ami külföldön élő, vagy oda készülő családokat mutat be hétről hétre. A csatorna végre beindult, a megúszós Éjjel-nappal Budapest helyett legalább próbálkozik: saját sorozatokat forgat (oké, még licenc alapján, de nem sokáig), és egy doksit arról, hogy külföldön tényleg kolbászból van-e a kerítés. A rövid tanulság, hogy néha van kolbász, máskor meg nincs. A baj csak annyi az Isten veled, Magyarországgal hogy egy 50 perces Fókuszra sikerült, az RTL Klub nem mozdult ki a komfortzónájából annyira, mint azt a beharangozó után vártuk. Hatásvadász, de legalább odafért a főműsoridő közelébe egy ilyen téma, és ez a fontos.

Fotó: RTL Klub

Nemrég tettük ki a doksi mellett a másik minőségi tartalom, az Alvilág kritikáját, aminél a kulcsmondatot a végén kell keresni: „Tényleg a célcsoporttól függ minden. Ha valaki hetente fogyaszt netflixes/hbo-gós sorozatokat, köztük a jobbféle amerikai vagy európai krimiket és thrillereket, annak nem valószínű, hogy az Alvilág sok újat tudna mondani. De a többség, aki még mindig a tévétől várja elsősorban a szórakoztatást, és ez utóbbi alatt nem kizárólag a nevettetést érti (bár az Alvilág is tud helyenként vicces lenni), az kevés jobb megoldást találhat majd kedd esténként.” Pontosan ugyanez igaz az Isten veled, Magyarország első részére is. Elképesztő minőségű és mennyiségű doksi jön szembe, amiket rengetegszer választunk a fikció helyett a streaming szolgáltatók kínálatából, a verseny óriási, de a klasszikus tévében messze elfér az RTL Klub produkciója. Ezt tuti, hogy nem azok választják majd, akik napi szinten falják a külföldi verziókat, azonban azt mindenképpen értékelnünk kell, hogy a csatorna próbálkozik: már nem maradnak az atombiztos talajon, de még nem is lépnek a jégre.

A magyar sorozatok és az Isten veled, Magyarország legnagyobb előnye, a hazai vonatkozás: a (tévé)nézők magyar színészeket és magyar sorsokat akarnak nézni. Az RTL Klub erre szuperül rá is érzett, elvégre a kivándorlás igenis aktuális téma – legyen szó kilátástalan helyzetről vagy egy külföldön kötött házasságról. Egyszerűen a tálalás sántít egy olyan közönség számára, aki már hozzászokott a minőséghez. A Netflix vagy az HBO nem sajnálja a pénzt, és nem is várhatjuk el az RTL Klubtól, hogy hasonló büdzséből dolgozzanak, de azt talán igen, hogy eggyel visszavegyenek a szirupos hangulatból.

Fotó: RTL Klub

A doksi első epizódjában három családot ismertünk meg: egy svéd szálat, ahol az itthon adósságokat halmozó Forgács Arnold egy skandináv influenszer lett méretes szakállal és Iron Maidenes kocsival, egy dévaványai kétgyerekes anyát, aki Németországig ment kamionsofőr férjéhez és egy laoszi nőt, aki oda házasodott, majd egy multikulti bárt nyitott. A történetek között viszont olyan gyorsan ugrálunk, hogy időnk sem marad azonosulni a dévaványai körülményekkel, és így a család legnehezebb időszaka sem jön át. Még a legextrémebb karakter, Arnold és a szakálla sem elég, hogy teljes képet kapjunk, mivel találták szembe magukat a Svédországban legelőször nulla nyelvtudással és jókora adóssággal a nyakukban. Olyan ez, mint az X-Faktor, csak éneklős körítés nélkül hosszabb bejátszókkal.

Minden hiba ellenére viszont a szándék a lényeg, és az, hogy az RTL Klub lépésről lépésre halad,  igyekszik megújítani a kereskedelmi tévét a krimivel, illetve egy hétfő esti doksival. Az ízlés meg talán egy következő szint.

Az Isten veled, Magyarország hétfőnként megy az RTL Klubon este 22.10-től. 

Kiemelt kép: RTL Klub

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik