Kultúra

Sosem látott felvételek kerültek elő Ady temetéséről

A ma épp száz éve lezajlott temetésen az Est filmhíradó kamerái is ott voltak.

A nem csak költőként, de újságíróként is a legnagyobbak közé tartozó Ady Endre negyvenegy évesen bekövetkezett halála az egész magyar kulturális életet megrázta, a Nemzeti Múzeum előcsarnokától a Fiumei úti Nemzeti Sírkertig (korábbna Kerepesi temető) tartó utolsó útjára pedig tömegek kísérték az elszegényedett nemesi családból indult zsenit.

Félnek Adytól, mint a tűztől
Míg a költészetéből megfelelő módon szemezgetve szinte bármilyen Ady-képet ki lehet alakítani, publicisztikájának eszmevilága nagyon is egységes. Nem véletlen, hogy a kultúrharc a száz éve elhunyt Ady Endrét is utolérte.

A napra pontosan száz évvel ezelőtt, 1919. január 29-én gyászszertartásról meglepő módon azonban eddig nem álltak rendelkezésre jó minőségű felvételek – köszönhetően az esemény főbb mozzanatait rögzítő Est filmhíradó filmanyagának előhívásakor adódott technikai problémáknak.

A kép ugyanis élvezhetetlenül sötét lett, bár ez a híradót műsorukra tűző mozikat egyáltalán nem zavarta. A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának raktárának rendezése során a termek különböző pontjairól nemrégiben előkerültek azonban az eredeti, több darabba vágott tekercsek.

A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette, egyikük a lépcsősor tetején állt, a másik lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél. A filmanyagban fennmaradtak olyan apró részletek is, amelyeket véletlenül rögzített az operatőr. Ilyen a lépcső északi párkányán álló fényképész alakja is, akit a kurblis kamera egy téves mozdulattal mindössze egy filmkockán örökített meg, így róla csak állókép maradt fenn.

– számol be a készítés körülményeiről a Filmarchívum blogja.

A Múzeumkertben készült, a közönséget – így a gyászszertartás miatt rendkívüli iskolai szüneten lévő diákokat – is bemutató képeken a tömeget kettéválasztó, koszorúkkal megrakott gyászhintó is feltűnik:

Ady100

A százéves évforduló alkalmából száz napon át közzétettünk egy-egy Ady-verset, művészek és más ismert emberek, illetve az évforduló napján szerkesztőségünk előadásában.

Ady Endre: Hajh, gyerekek!... – elmondja a 24.hu szerkesztősége
Ady Endre versét elmondja: a 24.hu szerkesztősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik