Kultúra

Szexuális zaklatással vádolják az Oscar-bizottság elnökét

Több molesztálási vád is érkezett az Idétlen időkig operatőreként is ismert John Bailey ellen.

Három nő is szexuális zaklatással vádolták meg az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia elnökét, John Baileyt. A filmakadémia vizsgálatot indított az ügy tisztázására – számolt be róla a Variety (via MTI).

A mozis portál úgy tudja, a filmakadémiához szerdán juttatták el a Bailey elleni vádakat. A testület közleményben számolt be arról, hogy vizsgálatot indítottak, azonban azt nem árulták el, hogy kik tettek panaszt az elnök ellen.

A tagság ügyeivel foglalkozó bizottság a vizsgálatot követően a filmakadémia kormányzói testületének nyújtja át jelentését – fűzték hozzá közleményükben.

A 75 éves Bailey egyelőre nem kommentálta a vele kapcsolatban megjelent híreket.

Bailey egyebek mellett az Átlagemberek, az Idétlen időkig és a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című filmek operatőreként vált ismertté. 2015-ben az Amerikai Operatőrök Társaságának életműdíjával tüntették ki.

Néhány héttel ezelőtt Bailey az Oscar-jelöltek hagyományos fogadásán tartott beszédében arról beszélt, hogy a változások nyomán végre a feledésbe merülhet Hollywood legrosszabb visszaéléseinek „fosszilis alapkőzete”.

Baileyt 2017 augusztusában választotta meg négy évre az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnökévé, alig pár hónappal az előtt, hogy kirobbant Harvey Weinstein zaklatási botránya. Weinsteint a vádak miatt már októberben kizárta soraiból a filmakadémia.

Az ősz óta több hollywoodi nagyágyút is utolérő botrány nyomán a filmakadémia decemberben fogadott el új viselkedési szabályzatot. Az új kódex felhívta a nyolcezer fős tagság figyelmét arra, hogy a testületben nincs helye azoknak, akik visszaélnek a hatalmukkal és megsértik a tisztesség normáit.

A Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt operatőre lett a Filmakadémia új elnöke
John Bailey operatőr-filmrendezőt választotta első emberéül az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.
Kiemelt kép: Getty Images/Kevin Winter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik