Orbán Viktor és a határhoz tervezett állítólagos menekülttábora az osztrák választási kampány témái között

Szorossá vált az utolsó napokban az osztrák pártok versenye a vasárnapi választások előtt. A radikális jobboldali FPÖ augusztusi 7 százalékpontos előnye szeptemberre kettőre zsugorodott az Osztrák Néppárt előtt.

Rendkívül szorossá vált az utolsó napokban az osztrák pártok versenye a vasárnapi parlamenti választás előtt. Augusztusban még volt olyan közvélemény-kutató intézet, amely a radikális jobboldali, jelenleg ellenzékben lévő Szabadságpártot (FPÖ) 7 százalékpontos előnnyel hozta ki győztesnek a mérsékelt jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) előtt, mely jelenleg az erősebb kormánypárt Ausztriában, amelyet egy néppárti-zöld koalíció vezet. A Lazarsfeld Gesellschaft az augusztusi 29:22 arányú szabadságpárti előny után szeptember 25-én már csak 26:25 arányban látja erősebbnek az FPÖ-t.

A Der Standard az utolsó tíz közvélemény-kutatást összegző, ennek megfelelően sokkal kiegyensúlyozottabb mércéje kétpontos különbséget jelzett az FPÖ javára.

A minimális különbség láttán tehát egyre valószínűbb, hogy egyik párt sem fog elsöprő győzelmet aratni,

és a verseny rendkívül szoros lesz. A harmadik helyre a szociáldemokratákat (SPÖ) várják, 21 százalék körüli eredménnyel.

A három nagy párt után két közepes erejű politikai tömörülés következik. A liberális Neos 10–12 százalékig juthat vasárnap, a Zöldek viszont csúnyán visszaeshetnek az előző, 2019-es szavazáshoz képest, és az akkori 14 helyett 8 százalékot érhetnek el a mérések átlaga szerint. A kormánypártok, az ÖVP és a Zöldek várhatóan óriási veszteségeket könyvelhetnek az előrejelzések szerint: az ÖVP 12–13-mal kaphat kevesebbet 2019-hez képest, összesen tehát nagyjából 18 százalékpontot zuhanhatnak a kabinetet alkotó erők.

A Néppárt így a jelenlegi 71 mandátumához képest örülhet, ha 52 képviselői helyhez jut a 183 tagú parlamentben.

A két kormánypárt által elvesztett szavazatok nagy részéből az FPÖ profitálhat, amely öt év alatt 11 százalékponttal erősödött a közvélemény-kutatók szerint, illetve két kispárt is hirtelen „láthatóvá” vált a választási horizonton, melyek a négyszázalékos parlamenti küszöb átugrásáért küzdenek. A főleg a bécsi választókra koncentráló, viccpártnak indult Sörpártot (Bierpartei) Dominik Wlazny vezeti, aki amúgy egy punk-rock együttes frontembere, de korábban orvosként is dolgozott. Mellettük a kommunisták is három százalék körül vannak.

Mivel három párt is a 20–30 százalékos sávban áll, kettő pedig 10 százalék körül mozog, így várhatóan bonyolult koalíciós tárgyalások lesznek a parlamentbe kerülő politikai erők között. Ennek kapcsán az elemzők felhívják a figyelmet a kormányalakításnál az eredetileg zöldpárti Alexander van der Bellen köztársasági elnök előreláthatólag jelentősen megnövekvő szerepére.

Az államfőnek ugyanis nem kötelessége a legnagyobb párt vezetőjét kancellárnak felkérni,

illetve megbízni a kormányalakítással – bár eddig ez volt a szokás Ausztriában.

Thomas Kronsteiner / Getty Images – Az osztrák Zöldek plakátja az Operaház előtt Bécsben 2024. szeptember 24-én.

Ez a kérdés akkor válhat élessé, ha a szélsőségek iránt nyitott FPÖ lesz a relatív győztes. Az államfő belátására van ugyanis bízva, hogy ha úgy véli, hogy egy ÖVP vagy SPÖ vezette koalíciónak van nagyobb esélye kormányt alakítani, akkor e két párt vezetői közül válassza ki azt, aki elsőként próbálkozhat egy koalíció összeállításával.

Az elemzők két opciót mérlegelnek. Ha az ÖVP vagy – aligha valószínűen – az SPÖ lesz a relatív győztes 25 százalék körüli eredménnyel, akkor legalább még két pártot kell maga mellé gyűjtenie egy életképes koalíció összerakásához. Ha viszont a Szabadságpárt nyer 27 százalékkal vagy annál jobb eredménnyel, akkor a radikális jobboldalnak várhatóan csak egy további koalíciós partnerre lenne szüksége a kormányalakításhoz. Egy FPÖ–SPÖ koalíció szinte biztosan kizárt a szociáldemokraták listavezető-pártelnöke, Andreas Babler nyilatkozatai szerint, az FPÖ–ÖVP-együttműködés azonban nem irreális.

A Szabadságpárt érdekes módon mindkét másik nagy pártnak tett gesztusokat a választásokat megelőző napokban:

Ugyanakkor a szocdemek egyértelműen elutasítják a Szabadságpártot, és így vannak ezzel a Neos liberálisai és a Zöldek is.

Az ÖVP-s kancellár, Karl Nehammer óvatosabb: egyértelműen elutasítja a Herbert Kickllel, az FPÖ elnökével való együttműködést (Kicklt ugyanis szélsőjobboldalinak tartja), de a Szabadságpárttal nem zárja ki a koalíció lehetőségét. Ennek esélyét azonban minimálisra csökkentették a szabadságpárti politikusok, akik kizárták, hogy Kickl részvétele nélkül koalíciós megállapodást tudnának kötni bárkivel is.

Nyugati szomszédunk mindenesetre határkőhöz érkezett:

először lehet egy radikális jobboldali párt a legnagyobb politikai erő az országban, és az is először fordulhat elő, hogy egy régi típusú nagykoalíciónak, azaz az ÖVP–SPÖ együttműködésnek nem lenne abszolút többsége a parlamentben.

Ezt boncolgatva a svájci Neue Zürcher Zeitung már-már a második osztrák köztársaság végéről, Ausztria „orbanizálásáról” ír, míg a Politico Ausztria EU-ból való kilépésének, az Öxitnek a gondolatával játszik, illetve hogy az FPÖ hatalomra kerülése esetén Magyarországgal és Szlovákiával együtt Ausztria egy oroszbarát blokkot alakíthatna Svájctól Ukrajnáig.

Mindez túlzásnak tűnik, de az biztos, hogy a jelenlegi kormánykoalíció, az ÖVP–Zöldek együttműködés bukásra van ítélve. S az is valószínű, hogy a jobboldali populista párt hatalomtól való távoltartásához legalább három párt együttműködésére lehet szükség. Így viszont a szocdemek és a néppártiak mellett vagy a Neos vagy a Zöldek tűnhetnek fel harmadikként egy olyan koalícióban, amely a Szabadságpárt kihagyásával alakulhat meg.

„Pincenácik” és a „népkancellár” miatt aggódnak

A Politico neofasisztának nevezi az FPÖ-t, a brit Guardian viszont bevándorlásellenes, iszlámellenes és euroszkeptikus politikusnak festi le annak vezetőjét, Herbert Kickl volt belügyminisztert. A Jerusalem Post „kódolt retorikával” vádolja a politikust, aki a lap szerint tisztában van Ausztria szigorú törvényeivel, így sohasem használ antiszemita vagy náci jelszavakat, viszont ellenzi a kóservágást az állatvédelmi jogok miatt, és használja a népkancellár (Volkskanzler) megnevezést, aminek Hitlert (is) nevezték egy időben.

 

Az osztrák zsidó főiskolások szervezete a vasárnapi ausztriai választás előtt egy héten át virrasztást, illetve figyelmeztető megemlékezéseket tart a bécsi Burgtornál a szerintük szélsőjobboldali FPÖ, illetve a „népkancellárok” és „pincenácik” ellen – írja a Salzburger Nachrichten. Pincenácinak Ausztriában azokat hívják, akik nyíltan nem hangoztatnak ilyen nézeteket, de titokban, zárt körben szimpatizálnak a nemzetiszocialista gondolatokkal. A JöH szerint Kickl egyenesen „deportálná őket”. Az FPÖ politikusai mindezt felháborodottan utasították vissza.

A kormánykoalíció megítélése nem véletlenül van az abszolút mélypont közelében: a Nehammer vezette kormány az APA/OGM Bizalmi Index 2003-as megalkotása óta a legrosszabb eredményeket érte el Ausztria 21. századi történetében. Az osztrák gazdaságkutató intézet, a Wifo vezetője, Gabriel Felbermayr szerint

rég nem látott stagnálás, illetve recesszió sújtja az osztrák gazdaságot:

a második világháború óta nem fordult elő, hogy nyolc negyedéven át negatív vagy stagnáló legyen a GDP változása, miközben a beruházások is hiányoznak. „Veszélyben a jólétünk!” – hívta fel ennek kapcsán a figyelmet Felbermayr. A közgazdászok az ÖVP–Zöldek kormányzása kapcsán immár öt elveszett évről beszélnek – teszi ehhez hozzá a Neue Zürcher Zeitung.

A koalíció úgy tartott ki öt éven át, hogy közben a néppárti Sebastian Kurz megbukott kancellárként. Mindezt leginkább az indokolta, hogy mindkét párt katasztrofális eredményt ért volna el, ha előbb írják ki az általános választást.

Joe Klamar / AFP – Az Osztrák Néppárt választási plakátjai Bécsben.

Bár a Néppárt vezette kormány friss összegzése szerint az ígéreteik 85 százalékát teljesítették, és egyrészt csökkentették a polgárok közterheit, másrészt a zöld átállásra is fókuszáltak (ökológiai adóreformot és milliárdos klímavédelmi beruházásokat értek el a Zöldek a kormányban), mindez gyakorlatilag a gazdasági növekedés megszűnésével, magas inflációval és az államadósság drasztikus emelkedésével járt.

A Wifo gazdaságkutató intézet szerint 2019 óta a munkaórák száma 3 százalékkal csökkent, az osztrák népesség pedig 3,5 százalékkal nőtt, így ez is hozzájárult ahhoz, hogy az áremelkedés beinduljon Ausztriában (hiszen a népesség növekvő igényeinek a zsugorodó termelés nem tud megfelelni), ahol azonban az inflációt a kormány túlköltekezése is fokozta. Ez elsősorban a „gazdaság pártjának” is nevezett ÖVP megítélésére volt káros.

A romló gazdasági mutatókat a jobboldali populista FPÖ megpróbálja kihasználni, a bevándorlásellenes retorikáján túl. Az illegális migráció ráadásul a választási kampány utolsó napjaiban is a pártok központi témái közé került.

Az FPÖ „Festung Österreichről”, „Ausztria-erődről” beszél, ami a bevándorlás leállítását, a migráció kevésbé vonzóvá tételét, és az illegális migránsok kitoloncolását javasolja megoldásként.

Az FPÖ számára bevándorlás politikáját tekintve mintául szolgáló Magyarország is előkerült a kamányhajrában, az osztrák sajtóban ugyanis továbbra is tartja magát az az értesülés, hogy a burgenlandi határ közelében, Vitnyéden az Orbán-kormány állítólag menekülttábort akar építeni, amit a magyar kormány cáfolt.

Emiatt az osztrák kormány és a burgenlandi tartományi vezetés is aggódni kezdett, tartva a felerősödő migrációtól. A hírek szerint az osztrák belügyminiszter, a néppárti Gerhard Karner szerdán azzal fenyegetőzött, hogy szigorúbb határellenőrzést vezet be Ausztria – és állítólag erről a magyar felet is tájékoztatta. Erre az ellenzéki szocdemek politikusa, az SPÖ jobboldali szárnyának egyik képviselője, Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnök tromfolt rá: végső esetben határátkelőhelyek teljes lezárását vetette fel, bár egyelőre csupán a zöldhatár szigorúbb ellenőrzését javasolja.

Doskozil egyébként jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral, járt is a magyar miniszterelnöknél. Ehhez képest most arról szónokolt, hogy „államilag szervezett (ember)csempészet” zajlik. Hangsúlyozta: „minden jogi és politikai lehetőséget” felhasználnak a védekezésre, és a szociáldemokrata politikus hangsúlyozta azt is, hogy a problémáról levelet ír Magyarországra.

A Zöldek hangsúlyozták, hogy Magyarország nem erősítette meg a menekülttábor építését. Ugyanakkor kritizálták Orbánt és az FPÖ-t is: „Magyarországnak és más jogsértőknek végre felelősséget kell vállalniuk és a közös játékszabályokhoz kell tartaniuk magukat”. Hozzátették azt is:

Az olyan politikusok, mint Orbán, és az ő kicsinyes nacionalizmusuk az emberek jólétét és szabadságát veszélyezteti Európában. Sokatmondó a tény, hogy Orbán Herbert Kickl bálványa.

Alex HALADA / AFP – Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke a stájerországi Grazban 2024. szeptember 7-én.

Az ORF megjegyzi, hogy az FPÖ régóta dicséri és példaként állítja mások elé Orbán eljárását, azt, hogy nem fogad be az európai szabályok szerint menedékkérőket. Az FPÖ ráadásul immáron a Fidesszel egy frakcióban ül az Európai Parlamentben: a szélsőjobboldali Patrióták Európáért képviselőcsoportban. Az FPÖ főtitkára, Christian Hafenecker ugyanakkor „fake news”-ról beszélt a Magyarországról érkező hírek kapcsán. Szerinte a hazugságokkal a lakosságot akarják elbizonytalanítani, és a patrióta erőknek kárt okozni.