Elrendelte Nicolás Maduro venezuelai elnök őrizetbe vételét egy argentin bíróság

Emberek erőszakos eltüntetése, kínzás, gyilkosságok miatt.

Egy argentin bíróság hétfőn elrendelte több venezuelai kormánytisztviselő, köztük Nicolás Maduro államfő őrizetbe vételét, emberiesség elleni bűncselekmények miatt – közölte az Argentin Fórum a Demokrácia Védelméért elnevezésű szervezet, amely az ügyet bíróság elé vitte.

„Bebizonyosodott, hogy Venezuelában a polgári lakosság egy része ellen szisztematikus elnyomási terv létezik, emberek erőszakos eltüntetése, kínzás, gyilkosságok és üldözés folyik” – idézte a helyi média a Buenos Aires-i szövetségi bíróság 20 oldalas vádiratát. Döntését a bíróság az egyetemes joghatóság elvére alapozta, amely az emberiesség elleni bűncselekmények eseteire vonatkozik és amelyet kizárólag a bűncselekmény természete alapoz meg, tekintet nélkül az elkövetés helyére.

Korábban, hétfőn a venezuelai legfelsőbb bíróság elrendelte Javier Milei argentin elnök, Patricia Bullrich biztonsági miniszter és Karina Milei, az elnök húga és elnöki tanácsadó letartóztatását egyebek között pénzmosás és a szabadság jogellenes megvonása vádjával.

Buenos Aires és Caracas között a július 28-i, vitatott venezuelai elnökválasztás óta feszült a viszony. Az eseményt széles körű választási csalás vádja árnyékolja be. A választásokat követően argentin diplomatákat utasítottak ki Venezuelából, Buenos Aires pedig felszólította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy adjon ki elfogatóparancsot Maduro ellen.

A 2013 óta hatalmon lévő Maduro harmadik mandátumát azután szerezte meg, hogy az ország választási hatósága őt hirdette ki győztesnek. A kormány nem szolgáltatott konkrét szavazatszámokat Maduro győzelmének alátámasztására. Az ellenzék saját jelöltje, Edmundo González győzelmét követeli, fellépésének jelentős a támogatása a régió más országaiban és az Egyesült Államokban. González szeptember 8-án Spanyolországba utazott, ahol politikai menedékjogot kért.

(MTI)