356 halott, köztük 24 gyerek a hétfői izraeli légicsapások miatt Libanonban

Izrael újabb légitámadásokra figyelmeztet, sokakat automatikus hívásokban szólítottak fel a lakhelyeik elhagyására.

356 halottja van a hétfői izraeli légicsapásoknak a zsidó állammal szomszédos országban, Libanonban – közölték a helyi hatóságok. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a halottak között 24 gyermek és 42 nő is van. Az izraeli csapásokban 1246 ember sebesült meg.

A Reuters által idézett hivatalos libanoni forrás szerint egy nap alatt ennyi halálos áldozatra az 1975–1990 közötti polgárháború óta nem volt példa Libanonban.

Az egészségügyi minisztérium hétfőn, kora délután még csak száz körüli halottról adott hírt, akkor mintegy négyszáz sebesültről volt szó. A válságkezelést koordináló libanoni miniszter, Nasszer Jászín a Reutersnek azt mondta: több tízezren menekülnek Dél-Libanonból „az izraeli atrocitások miatt”.

A Reuters a hírfolyamában libanoniakat is megszólaltatott, eszerint a lakosos attól tartanak, ha a Hezbollah reagál az Izraelből érkező csapásokra, az tovább eszkalálhatja a helyzetet és még többen fognak meghalni.

Ha ők háborút akarnak, mi mit tehetünk? Ránk kényszerítették. Mi nem tehetünk semmit

– mondta hírügynökségnek egy bejrúti üzlettulajdonos.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn televíziós nyilatkozatban szólította meg a libanoni lakosságot, mondván:

Izrael nem önök ellen háborúzik, hanem a Hezbollahhal. A Hezbollah túl sokáig használta emberi pajzsként önöket.

Izraelnek a Hamásszal szemben is gyakori állítása, hogy a fegyveres szervezet élő pajzsként használja a gázai lakosságot, és polgári létesítményeket használ katonai célokra, amit a Hamász következetesen elutasít.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy hétfőn, korábban arra figyelmeztetett, hogy az izraeli légierő újabb támadásokra készül „a libanoni Bekka-völgyben lévő házakban elrejtett stratégiai fegyverek” ellen. Szerinte a házakban tárolt állítólagos rakétákat, drónokat „izraeli civilek megölésére szánták” – derült ki televíziós nyilatkozatából.

Az Ogero libanoni távközlési cég szóvivője azt közölte, hogy több nyolcvanezer automatikus hívást észleltek a hálózaton, ezek arra szólították az embereket, hogy távozzanak lakhelyeikről, de nem minden ilyen hívást vettek fel. A szóvivő szerint ezek a hívások „pszichológiai hadviselésnek minősülnek”, amelyek pusztulást és káoszt eredményeznek.