Kommandósok füstölték ki az Iszlám Állam sivatagi bázisát

Tizenöt terrorista meghalt, hét amerikai katona megsebesült.

Legalább tizenöten meghaltak, hét amerikai katona pedig megsebesült az Iszlám Állam iszlamista terrorszervezet rejtett sivatagi állása ellen csütörtökön végrehajtott rajtaütés során a nyugat-iraki el-Anbár tartományban.

Az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság (CENTCOM) jelentése szerint az amerikai hadsereg és az iraki biztonsági erők közös hadműveletének célja a terrorszervezet több vezetőjének likvidálása volt, hogy:

ezáltal csökkentsék az Iszlám Állam képességét az iraki civilek és az Egyesült Államok állampolgárai, szövetségesei és partnerei elleni merényletek tervezésére, szervezésére és végrehajtására a régióban és azon kívül.

Az iraki hadsereg közleménye szerint a rajtaütésben, melyet légicsapásokat követően légi úton szállított egységek hajtottak végre a búvóhelyek ellen, megölték a terrorszervezet több kulcsfontosságú vezetőjét, továbbá „minden rejtekhelyet, fegyvert és logisztikai eszközt, valamint az öngyilkos merényletekhez készített robbanóövet megsemmisítettek, dokumentumokat, személyazonosító okmányokat és kommunikációs eszközöket foglaltak le”.

Az amerikai és iraki hadsereg évekkel azután is folytatja a harcot az Iszlám Állam ellen, hogy a terrorszervezet erőit kiszorították az Irak és Szíria területén elterülő, korábban önhatalmúlag kikiáltott kalifátusukból. A csütörtöki rajtaütés volt azóta a legtöbb halálos áldozattal járó, a terrorszervezet erői ellen végrehajtott hadművelet.