Titkos német katonai megbeszélés hangfelvételét hozták nyilvánosságra az oroszok

Németország vizsgálja, hogyan hallgathatott le Oroszország egy a hadsereg tisztjei közötti beszélgetést, melyben Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákkal való ellátásáról – és a lehetséges célpontokról – tárgyaltak, írja a BBC.

Németország vizsgálja, hogyan hallgathatott le Oroszország egy a hadsereg tisztjei közötti beszélgetést, melyben Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákkal való ellátásáról – és a lehetséges célpontokról – tárgyaltak, írja a BBC. A videokonferencia-értekezlet hangfelvételét az orosz állami RT csatorna vezetője tette közzé a közösségi médiában. A tisztek arról beszélgetnek, hogy a rakéták hogyan találhatnák el a Kercsi hidat, amely összeköti Oroszországot a törvénytelenül elcsatolt Krím félszigettel. Mindezt azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban.

Scholz szombaton „nagyon komoly ügynek” nevezte a nyilvánvaló kiszivárogtatást, és alapos, intenzív és gyors vizsgálatot ígért. A Spiegel magazin szerint a videokonferencia nem a hadsereg titkos belső hálózatán, hanem a WebEx platformon zajlott. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő magyarázatot követelt a német hatóságoktól a lehallgatott beszélgetésről, és kijelentette, hogy a magyarázat megtagadása egyenlő lenne a beismeréssel.

Az ukrán vezetés régóta azt szeretné, ha Németország Taurus rakétákat szállítana neki, amelyek hatótávolsága körülbelül 500 km, ám Scholz eddig elutasította ezt, mivel attól tart, hogy ez a konfliktus eszkalálódásához vezetne. Emiatt azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik a kancellárra otthon és külföldön is. Korábban Franciaország és Nagy-Britannia Scalp vagy Storm Shadow rakétákat szállított már Kijevnek, amelyek hatótávolsága feleakkora.

Roderich Kiesewetter, a német ellenzéki CDU képviselője arra figyelmeztetett, hogy további felvételek is kiszivároghatnak.

Bizonyára számos más beszélgetést is lehallgattak, és ezek később kiszivároghatnak, amikor az Oroszországnak kedvező. Feltételezhető, hogy a beszélgetést Oroszország szándékosan szivárogtatta ki ebben a pillanatban, egy konkrét szándékkal, nevezetesen a Taurus németországi átadásának megakadályozására

– mondta a politikus a ZDF-nek.