Izrael: Az ENSZ-nek „jobban kell teljesítenie”” a gázai lakosság segélyezésében

Izrael kiszélesítette a Gázai övezetbe szánt segélyszállítások ellenőrzésének lehetőségét – közölte az izraeli védelmi minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora (COGAT) elnevezésű szervezete a közösségi médiában.

Izrael kiszélesítette a Gázai övezetbe szánt segélyszállítások ellenőrzésének lehetőségét – közölte az izraeli védelmi minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora (COGAT) elnevezésű szervezete a közösségi médiában. Ez alatt azt értik, hogy új ellenőrzőpontot nyitottak a Kerem Salom kibucnál található határátkelőnél, amivel az ellenőrzések száma szerintük megduplázható. A szervezett ezzel összefüggésben azt sérelmezte, hogy a Gázai övezetbe szánt szegélyszállítmányok ennek ellenére továbbra is a másik határátkelőnél, a Gázai övezetet Egyiptommal összekötő határátkelőnél várakoznak.

Az ENSZ-nek jobban kell teljesítenie – a segély ott van, és az embereknek szükségük van rá

– olvasható a COGAT közleményében.

Az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjával foglalkozó szervezete (OCHA) a legutóbbi jelentésében azt írta:

December 10-én este 10 órakor száz teherautóra való humanitárius szállítmány jutott Egyiptomból a Gázai övezetbe, ugyanannyi, mint a legtöbb napon a harcok december 1-jei újraindulása óta. Ez azonban jóval elmarad az október 7. előtti, munkanapokon belépő ötszáz kamionos napi átlagtól. Az elmúlt napokban több tényező is jelentősen rontotta az ENSZ lehetőségeit a segélyszállítmányok befogadására. Ezek közé tartozik a Gázán belüli teherautó-hiány, az áramszünetek, valamint az, hogy egyre kevesebb munkatárs tudott eljutni a rafahi átkelőhöz a harcok intenzitása miatt.

(The Guardian)