Szibériai orosz alagútban robbanthatott vonatot az ukrán titkosszolgálat

Robbanószerkezetek hozott működésbe az ukrán katonai titkosszolgálat egy olyan szibériai vasútvonalon, amelyet Oroszország hadiszállítmányok továbbítására használ – írja a Reuters hírügynökség saját forrásától származó, meg nem erősített értesülése alapján.

Robbanószerkezeteket hozott működésbe az ukrán katonai titkosszolgálat egy olyan szibériai vasútvonalon, amelyet Oroszország hadiszállítmányok továbbítására használ – írja a Reuters hírügynökség saját forrásától származó, meg nem erősített értesülése alapján.

A magát megnevezni nem kívánó forrás azt állította: négy bombát robbantottak fel az éjszaka, amikor egy tehervonat haladt át a Mongóliával határos Burjátföldön lévő Szeveromujszkij alagúton.

Minthogy ez az alagút több mint négyezer kilométerre van Ukrajnától, a támadás – ha az értesülés igaznak bizonyul –

bizonyítékul szolgálhatna arra, hogy Kijev képes mélységi műveletek végrehajtására Oroszországban.

A Reuters ugyanakkor kiemelte, nem tudta ellenőrizni sem a beszámoló hitelességét, sem pedig azt, hogy a vasútvonalat tényleg hadiszállítmányok továbbítására használják-e. Orosz források mindenestre elismerték, hogy kigyulladt egy vonat a térségben. Robbanóanyagról azonban nem tettek említést.

Az orosz Nyomozó Bizottság egy közleményben arról számolt be, hogy szerda este egy üzemanyagot szállító vonat gyulladt ki az alagútban. Halálos áldozatokról nem szóltak. A közlemény szerint az eset okának előzetes vizsgálata folyamatban van.

Az orosz államvasutak azt írta, hogy miután füstöt észleltek egy gázolajat tartalmazó tartálynál, a vonatot megállították.  A közlés szerint a vasúti forgalmat átirányították, ami némileg meghosszabbítja ugyan a menetidőt, de a vasúti közlekedés nem szakadt meg.