Visszavonta az atomcsend-egyezmény ratifikációját az orosz parlament

Visszavonta a kísérleti nukleáris robbantásokat tiltó egyezmény ratifikációját az orosz parlament.

Visszavonta a kísérleti nukleáris robbantásokat tiltó egyezmény ratifikációját az orosz parlament. A felsőház, a Szövetségi Tanács 156 szavazattal, nulla ellenében hagyta jóvá a kilépésről szóló törvényt, miután az alsóház, a Duma is egyhangúlag elfogadta azt. Múlt héten a 450 tagú ház mind a 415 jelenlevő képviselője megszavazta a visszavonást. A törvény hatálybalépéséhez már csak Vlagyimir Putyin elnök aláírására van szükség.

A törvénytervezetet az alsóház külügyi bizottsága készítette elő, Vjacseszlav Vologyin házelnök indítványa alapján, aki szerdán hangsúlyozta, hogy a döntés „tükörválasz” az Egyesült Államoknak, amely aláírta ugyan a szerződést, de nem ratifikálta.

A visszavonás kérdését Vlagyimir Putyin orosz elnök vetette fel a Valdaj nemzetközi vitaklub október 5-i ülésén. Elmondta azt is, hogy Oroszország nem fog elsőként nukleáris fegyverkísérletet végrehajtani. Ugyanezt hangsúlyozta Mihail Uljanov, az Átfogó Atomcsendszerződés Szervezetéhez (CTBT) akkreditált orosz képviselő is. Kifejtette: Oroszország vissza fogja fogni a ratifikációt, de szerinte ez még nem az atomtesztek újrakezdésének szándékát jelzi.

Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy fokozza a nukleáris fenyegetést.

Az ENSZ Közgyűlése által 1996. szeptember 10-én elfogadott, és két héttel később aláírásra megnyitott átfogó atomcsendszerződést 187 állam írta alá, közülük 178 ratifikálta is. Az atomhatalmak közül ezt eddig Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország tette meg. Az egyezményt a hatályba lépéséhez mind a 44, nukleáris technológiával rendelkező országnak ratifikálnia kellene, de közülük az Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán, Izrael, Egyiptom és Észak-Korea még nem lépte ezt meg.

(The Guardian)