Palesztinok elleni népirtásnak nevezte a Gáza elleni izraeli csapásokat Ali Hámenei ajatollah

Palesztinok elleni népirtásnak nevezte Ali Hámenei ajatollah, az Izrael által válaszcsapásként a Gázai övezet ellen indított támadássorozatot, és annak azonnali befejezésére szólított fel.

Palesztinok elleni népirtásnak nevezte Ali Hámenei ajatollah, az Izrael által válaszcsapásként a Gázai övezet ellen indított támadássorozatot, és annak azonnali befejezésére szólított fel. Az iráni állam legfőbb autoritása így fogalmazott:

A világ a cionista rezsim által a gázai palesztinok ellen elkövetett népirtásnak lehet tanúja.

Ali Hámenei hozzátette: a Gázai övezetben történtekre reagálni kell.

A legfelsőbb vezetőtől függetlenül az iráni Forradalmi Gárda helyettes főparancsnoka is megszólalt. Ali Fadavi tábornok az Iránhoz köthető fegyveres csoportok további támadásaira figyelmeztetett, ha Izrael nem hagyná abba a Gázában elkövetett atrocitásokat – jelentette a Fars hírügynökség.

Az ellenállási frontcsapásai a cionista rezsim ellen addig folytatódnak, amíg ez a rákos daganat el nem tűnik a világtérképről

– idézték az Irán külföldi befolyásának terjesztésében is jelentős szerepet játszó karhatalmi szervezet helyettes parancsnokát.

A palesztin ügy támogatása az iráni iszlamista állam egyik alapköve az 1979-es forradalom óta. Noha az iszlám világ szunnita dominanciájú, a síita alapelvekre építkező iszlamista államhatalom az iszlám világ vezetőjeként igyekszik feltüntetni magát, és ez az egyik oka a külföldi törekvéseinek is. Izrael, amelyet Teherán nem ismer el államként, régóta azzal vádolja az Iráni teokrácia vezetőit, hogy a fegyverekkel látja el a Hamászt, és ezzel szítja az erőszakot. Teherán ezt következetesen tagadja: állításuk szerint erkölcsi és pénzügyi támogatást nyújtanak a szervezetnek.

Izrael azóta hajt végre szinte megállás nélkül légicsapásokat a palesztinok lakta Gázai övezet ellen, hogy a Hamász milicistái október 7-én, szombaton az enklávéból kitörtek, és brutális támadást intéztek a környező települések ellen.

Ebrahim Raisi iráni elnök hétfőn azt mondta, hogy a palesztinok támogatása Irán külpolitikai prioritása, de a militáns csoportok önállóan hozzák meg döntéseiket.

(Reuters)