Könnygázzal és vízágyúkkal kergettek szét palesztinbarát tüntetéseket Franciaországban

Az Independent és az MTI is beszámolt róla, hogy a francia rendőrség könnygázt és vízágyúkat is bevetett a francia fővárosban tartott palesztinbarát tüntetéseken.

Az Independent és az MTI is beszámolt róla, hogy a francia rendőrség könnygázt és vízágyúkat is bevetett a francia fővárosban tartott palesztinbarát tüntetéseken. Az események megtartását nem engedélyezték a hatóságok, mert a hivatalos álláspont szerint ezek az összejövetelek (és a résztvevők) nagy eséllyel megzavarhatják a közrendet.

Párizsban két, csütörtökre tervezett palesztinbarát tüntetést már előre betiltottak a közrendre hivatkozva, később a belügyminiszter utasította a prefektusokat, hogy országszerte tiltsanak be minden palesztinbarát tüntetést. Ennek ellenére több száz tüntető gyűlt össze Párizs központjában csütörtökön, külön-külön csoportokban, a rendőrség ezeknek az egyesülését próbálta megakadályozni. A tüntetők Emmanuel Macronnak üzentek az „Izrael gyilkosa” és „Macron cinkos” rigmusokkal, utalva arra, hogy a francia elnök elítélte a Hamász terrortámadásait és szolidaritását fejezte ki Izrael felé.

A tüntetések szétkergetése mellett a francia rendőrség a szombati támadás óta eddig 24 embert tartóztatott le antiszemita bűncselekmények gyanúja miatt. A szóbeli fenyegetések mellett olyan esetekről számoltak be, hogy néhányan késsel felfegyverkezve ólálkodtak zsidó iskolák és zsinagógák környékén, és olyan esetről is, hogy valaki drónt reptetett egy zsidó kulturális központ felett.

Ibrahim Ezzat / Anadolu Agency / Getty Images – A francia rohamrendőrség könnygázt használ a tüntetők feloszlatására a párizsi Republique téren, 2023. október 12-én a palesztin-barát tüntetésen.