Heves harcok dúlnak Avdijivkánál

Heves harcokról számoltak be a donyecki Avdijivka környékén.

Heves harcokról számoltak be a donyecki Avdijivka környékén.

Moszkva a hét elején az elmúlt hónapok legnagyobb katonai offenzíváját indította a város ellen.  

Volodimir Zelenszkij elnök elmondta: az ukrán erők az offenzíva harmadik napján is tartják magukat, ám helyi ukrán tisztviselők tájékoztatása szerint „könyörtelen” orosz támadásokkal néznek szembe.

Avdijivka lényegében Donyeck elővárosa. Mivel 2014 óta itt húzódik a front, a város az ukrán ellenállás szimbóluma lett. A békeidőben 32 ezres lélekszámú települést mára lényegében rommá lőtték. Mára mindössze 1600-an élnek itt.

Moszkva nagy mennyiségű felszerelést és rengeteg katonát irányított Avdijivka térségébe. Úgy tűnik, a negyedik hónapja tartó, jelentéktelen területszerzést hozó ukrán ellentámadás után Oroszország próbálja ismét magához ragadni a kezdeményezést.

Az ukránok számára stratégiai fontosságú, hogy a városban egy kokszüzem működik, ahová ugyanúgy beáshatják magukat a védőik, mint 2022 májusában a mariupoli Azovsztal üzembe. Ugyanakkor a nyugati utánpótlási vonalaikat az oroszok bekerítőművelete elvághatja: ha ez sikerül, a város nem tartható sokáig.

Az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai kutatóintézet szerint geolokalizált felvételek igazolják, hogy Oroszország a héten több faluban is előrenyomult Avdijivkától délnyugatra és északnyugatra. Megjegyzik:

a település bekerítéséhez Oroszországnak nagyobb számú erőt kell a területre koncentrálni.

Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője szerint az orosz támadások célja valójában az ukrán erők megosztása.

(Reuters)