Azonnal tűzszünetet követel Izraelben az orosz külügyminiszter

Elfogadhatatlannak tartja az erőszakot Izraelben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – derült ki az MTI híradásából, amely a tárcavezető hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján elhangzottakról számolt be.

Elfogadhatatlannak tartja az erőszakot Izraelben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – derült ki az MTI híradásából, amely a tárcavezető hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján elhangzottakról számolt be. A sajtótájékoztatón Lavrovon kívül Ahmed Abul Gheit, az Arab Liga vezetője szólalt fel. Az orosz külügyminiszter a sajtóeseményen „minden harci cselekmény, minden erőszak békés beszüntetésére és a tárgyalásokra való áttérésre szólít fel”.

Lavrov hozzátette: Moszkva az Izrael elleni támadást elítélő nyugati országoktól elvárja, hogy szintén a harci cselekmények leállítására szólítsanak fel, ám szerinte a nyugati országok álláspontja „komoly kérdéseket vet fel”, mert „azt hangsúlyozzák, hogy Izraelnek győznie kell”. Lavrov szerint ezzel szemben a kétállami megoldáshoz kellene visszatérni, mivel „a jelenlegi status quo életképtelen”.

A palesztin problémát nem lehet tovább halogatni, és az ENSZ határozatait végre kell hajtani

– fogalmazott.

Ahmed Abul Gheit kijelentette, hogy az Arab Liga elutasítja az erőszakot a palesztin-izraeli konfliktus mindkét oldalán, és egyetértéséről biztosította Lavrovot az izraeliek és a palesztinok közötti azonnali tűzszünetre vonatkozó megállapodás „fontosságáról és szükségességéről”.

Vlagyimir Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov ugyanakkor azt mondta, az orosz elnök jelenleg nem tervezi, hogy felvegye a kapcsolatot Izrael és a Palesztin Hatóság legfelsőbb vezetésével, de szükség esetén ezt gyorsan meg lehetne szervezni.