Bahmut bevételére készünek, a raszputyicával küzdenek az oroszok

Az orosz erők továbbra is a kelet-ukrajnai Bahmut bevételére készülnek.

Az orosz erők továbbra is a kelet-ukrajnai Bahmut bevételére készülnek. A kora tavaszi olvadás idején esővel és sárral nehezített terepen igyekeznek átvágni az ukrán védők sebezhető utánpótlási vonalait, amelyek a bányászvárosba vezetnek.

Ha ez sikerülne, Moszkvának több mint fél év után ez lehetne az első jelentősebb hadi sikere, és megnyitná az utat Donyeck megye utolsó jelentősebb városainak elfoglalása előtt.

Volodimir Zelenszkij hétfőn a Bahmut környékét védő ukrán katonákat „igazi hősöknek” nevezte.

Az ellenség folyamatosan pusztít mindent, ami az erődítményeink és védelmi állásaink megőrzésére alkalmas

–       fogalmazott az ukrán elnök.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy Oroszország megerősítette erőit Bahmut térségében, és a város körüli településeket veszi tüzérségi támadás alá. Donyeck megyében eközben az ukrán katonák sáros lövészárkokban igyekeznek védekezni, miután a hirtelen jött felmelegedés miatt olvadásnak indult a fagyott föld. Ez szinti állóháborús állapotokat alakított ki.

A tavaszi olvadás, amit errefele raszputyica néven emlegetnek, a történelem során számos támadó hadsereg elképzeléseit tette már tönkre. A raszputyica az utakat folyókká, a mezőket áthatolhatatlan mocsarakká változtatja.

A Reuters jelentése szerint több katonai jármű akadt el a sárban. A hírügynökség egy 25 éves szakaszparancsnokot is idéz, aki a lánctalpak által cikcakk formában kivájt sártengerből üzente a világnak: az emberei bármilyen időjárási viszonyok között készen állnak a műveletre.

„Ha kapunk egy célpontot, az azt jelenti, hogy el kell pusztítanunk” – mondta a hírügynökség tudósítása szerint a Volodimir néven említett szakaszparancsnok.

Oroszország a tavaly év végén besorozott hadkötelesek százezreinek bevetésével próbálkozik az ukrajnai keleti fronton. Nyugati országok szerint a Bahmut elleni orosz támadások közül több is nagy veszteségek mellett vallott kudarcot.

Moszkva azt állította, hogy megsemmisített egy ukrán lőszerraktárt Bahmut közelében, valamint amerikai gyártású rakétákat és ukrán drónokat lőtt le. A Reuters ezeket a harctéri jelentéseket ellenőrizni nem tudta.

Oleh Zsdanov ukrán katonai elemző szerint az orosz erők éket vertek Jadhidne és Berhivka falvak közé, ahonnan Bahmut északi irányból közelíthető meg, miközben próbálták elvágni a nyugat felé vezető utat is.

Bakhmut déli része az egyetlen olyan terület, amely ukrán ellenőrzés alatt áll. A helyzet az összes többi körzetben kiszámíthatatlan

– hangzott el egy videós kommentárban szintén a Reuters szerint.