Nagyvilág

Amerikai újságíró: Orbán csak viccelt, amikor azt mondta, határozottan nem maradna az EU-ban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Orbán Viktor csak viccelt, amikor arra a kérdésre, hogy maradna-e az EU-ban, a „határozott nem” választ adta – írta Rod Dreher újságíró a Népszavának küldött levelében. Az amerikai újságíró a The American Conservative magazinnál működő blogjában számolt be arról a háttérbeszélgetésről, amelyen a magyar miniszterelnök és 15 külföldi újságíró vett részt.

A blogbejegyzésben eredetileg szerepelt a miniszterelnöki válasz, ám később Rod Dreher átírta a szöveget, már csak az áll benne, hogy Orbánnak fájdalmas az EU-tagság. Ezzel kapcsolatban a lapnak most azt írta:

Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott az arcán.

Azaz Orbán csak arra célzott a válaszával, hogy személy szerint fájdalmas számára a „gazember” szerepét játszania, amikor az EU-val foglalkozik. „Ez olyasmi, amit a munkája miatt el kell viselnie. Magyarország gazdasága függ ettől.” A továbbiakban arról beszélt, hogy egy politikus mekkora felelősséggel tartozik a választóinak. Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint” – fogalmazott Rod Dreher.

Orbán háttérbeszélgetése egyébként elég nagy port kavart, az ukránok például behívatták a magyar nagykövetet, mert Orbán Afganisztánnak és senki földjének nevezte Ukrajnát. Később az is kiderült, hogy a magyar miniszterelnök háborút elemezve azt mondta, nem lehet abban reménykedni, hogy Putyin előbb-utóbb feladja, mert a háborús vesztesek nem nyernek választásokat, még manipuláltakat sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik