Élő Nagyvilág

Putyin leváltotta a flottaparancsnokot és visszahozta Sztálin egyik kitüntetését

Aris Messinis / AFP
Aris Messinis / AFP
  • Az éjszaka folyamán Odesszát rakétázták az orosz erők.
  • Észak-Korea és az oroszbarát Donyecki Népköztársaság előnyös, kétoldalú együttműködést fog kialakítani – jelentette ki a régió önjelölt vezetője.
  • Oroszország a krími támadást követően októberig korlátozza a külföldi katonai és hivatásos hajók közlekedését a Fekete-tenger egyes részein.
  • Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója szerint a következő két-három hónapban további, a krímihez hasonló támadásra kerülhet sor.
  • Putyin leváltotta a Fekete-tengeri flotta parancsnokát.
  • Ukrajna a krimi híd felrobbantását tervezheti.
  • Az orosz-ukrán háború keddi krónikája itt található.

Orosz hírügynökség: Putyin leváltotta a Fekete-tengeri flotta parancsnokát

Új parancsnoka van a Krím-félsziget környékén állomásozó orosz Fekete-tengeri flottának. A vezetőváltásról az orosz RIA hírügynökség rádiója számolt be névtelen forrásokra hivatkozva.

A brit Daily Mail szerint Igor Oszipov leváltása lehet legjelentősebb katonai személycsere azóta, hogy Oroszország közel hat hónappal ezelőtt elindította az ukrajnai háborút.

Az állami tulajdonú RIA szerint az új flottaparancsnokot, Viktor Szokolovot Szevasztopol kikötőjében mutatták be a flotta katonai tanácsának.

A brit lap felidézte, hogy Oszipov menesztéséről már a Moszkva zászlóshajó április 14-i elsüllyedése után megindultak a találgatások, ám a jelek szerint a haditengerészeti parancsnok egészen a közelmúltig megtarthatta posztját. Oszipov nem volt jelen a Vörös téri győzelmi parádén. Moszkva azt állította, hogy „nincs kedve” megjelenni a zászlóshajó elvesztése után.

A RIA bejelentései az első alkalom, hogy az orosz állami hírforrások megerősítették a kirúgást.

Az ukrán elnöki tanácsadó szerint meg kell semmisíteni a krími hidat

Az Oroszország szárazföldi részét a Krím félszigettel összekötő hidat meg kell semmisíteni mint legitim katonai célpontot – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a The Guardian című brit lapnak adott nyilatkozatában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán szemlézett. A hidat Oroszország építette, miután 2014-ben önkényesen bekebelezte az Ukrajnához tartozó félszigetet.

Az egy illegális építmény, és a fő útvonala az orosz hadsereg ellátásának a Krímben. Az ilyen létesítményeket meg kell semmisíteni

– szögezte le Podoljak.

A tisztségviselő előrejelzése szerint a következő két-három hónapban “újabb eseményekre”, például robbantásokra lehet számítani a félszigeten. Emellett kiemelte, hogy Ukrajnának további rakéta-sorozatvető rendszerekre van szüksége. Megjegyezte, hogy az ukrán ellentámadás egészen másképp működik, mint az orosz.

Úgy tűnik, Oroszország mindenkit megtanított arra, hogy az ellentámadáshoz hatalmas mennyiségű élőerő kell, mint egy óriási ököl, és csak egy irányba kell haladni. Mi viszont nem alkalmazzuk a múlt század ’60-70-es éveinek taktikáját

– fogalmazott Podoljak.

Az ukrán védelmi miniszter amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal folytatott telefonmegbeszélést, amelyet követően Olekszij Reznyikov a Twitteren közölte, hamarosan újabb katonai segítséget kap Ukrajna az Egyesült Államoktól. Reznyikov az Amerika Hangja Rádiónak adott nyilatkozatában – amelyből szerdán idézett az Ukrajinszka Pravda – közölte, hogy most lehetetlen “befagyasztani” a háborút, mint amikor Oroszország elfoglalta a Donyec-medencét, de lehetségesnek tartja a harci tevékenységek aktivitásának csökkenését.

A modern hadviselés az erőforrások háborúja. A források természetesen mindkét oldalon kimerültek, és ennek megfelelően mindkét oldalnak időre van szüksége

– mondta a miniszter. Hozzátette, hogy az orosz csapatok különböző források szerint legalább egyharmadát elvesztették harci potenciáljuknak, amelyet az Ukrajna elleni háborúban bevetettek. Elmondása szerint az orosz hadsereg elit hadtesteinek – az ejtőernyősöknek, a a különleges erőknek, a tengerészgyalogosoknak, valamint a tiszteknek és tiszthelyetteseknek – 30 százalékát elvesztette.

Reznyikov megjegyezte, hogy az ukrán erők által lelőtt orosz repülőgépek és helikopterek száma alapján Oroszország akár ezer pilótát is elveszíthetett. A mozgósításról a miniszter azt mondta, hogy az ukrán hadseregnek egyelőre nincs szüksége újabb létszámnövelésre, most csak konkrét szakembereket – drónkezelőket, informatikusokat, lövészeket, kommunikációs szakértőket – keresnek.

Főként olyan szakemberekre van szükség, akik gyorsan el tudják sajátítani azoknak a kifinomultabb, NATO-szabványú fegyverrendszereknek a működtetését, amelyeket az ukrán erők most kapnak – fűzte hozzá Reznyikov.

Az Ukrajinszka Pravda a kormányzói hivataloktól származó értesülésekből készített reggeli összefoglalójában azt írta, hogy az orosz erők szerdára virradóan rakétatámadásokat hajtottak végre Harkiv és Mikolajiv megyeszékhely ellen, továbbá Odessza és Donyeck megyei települések ellen.

Odessza megyében három civil sérült meg, Donyeck megyében két halottja és hét sérültje van a támadásoknak. A javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében változatlanul súlyos a helyzet, az orosz erők hat településre nyitottak tüzet, aminek következtében úgyszintén sérültek meg polgári lakosok, de számukat nem hozták nyilvánosságra.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az orosz csapatok főként Harkiv, Szlovjanszk, Donyeck, Bahmut és Zaporizzsja irányában hajtottak végre támadó műveleteket, helyenként a harcok most is tartanak.

Ivan Fedorov, az oroszok által elfoglalt Zaporizzsja megyei Melitopol polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy robbanás történt a város központjában az orosz parancsnokság közelében. Hozzátette, hogy további részletek egyelőre nem ismertek.

Az ukrán fegyveres erők sajtószolgálata közölte a Telegramon, hogy csapataik megsemmisítettek egy orosz támaszpontot a Herszon megyei Nova Kahovkában. A katonai cselekményekről szóló közléseket független forrásból nem lehet ellenőrizni.

(MTI)

Putyin visszahozta a Hős Anya kitüntetést

Vészesen fogy az orosz népesség, amit Putyin szerint is orvosolni kell. Ezt szolgálná a Sztálin által alapított elismerés visszahozatala is, amire minden nő pályázhat, aki szül legalább tíz gyermeket Oroszországnak.

Kapcsolódó
Putyin visszahozza Sztálin kitüntetését és megjutalmazza azokat a nőket, akik legalább tíz gyereket szülnek
Egy összegben fizetik ki a pézjutalmat, amikor a tizedik gyermek egyéves lesz. De vannak további feltételek is.

A Krím-félsziget biztonsága aggasztja az orosz katonai vezetést

Az orosz katonai vezetőket valószínűleg egyre inkább aggasztja a Krím biztonsága a lőszerraktár felrobbanása után – áll a brit hírszerzési jelentésben.

A brit védelmi minisztérium a Twitteren közölte, hogy mind az orosz, mind az ukrán hatóságok elismerték, hogy kedden felrobbant egy lőszerraktár a régió északi részén fekvő Dzsankoj közelében, és hogy egy közeli vasútvonal és alállomás is megsérült. Az orosz média arról is beszámolt, hogy füst szállt fel a gvardejkói légibázis közelében.

Dzsankoj és Gvardejszkoje két kulcsfontosságú orosz katonai repülőtér helyszíne a Krímen.

Az események oka és a keletkezett kár mértéke egyelőre nem világos – teszik hozzá.

Zelenszkij: Elejét akartuk venni a pániknak a háború kitörése előtt

Ukrajna azért tekintett el a nyílt háborús előkészületektől a február 24-én megindult orosz hadművelet küszöbén, hogy ne keltsen pánikot – közölte kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Washington Post-nak adott interjúban, melyet az MTI szemlézett.

Az államfő elmondta, hogy az amerikai kormány 2021 őszétől egyre határozottabban figyelmeztette őt egy orosz invázió lehetőségére, azonban a kijevi vezetés el akarta kerülni a gazdasági összeomlást és nem akarta, hogy a lakosság külföldre meneküljön.

Általánosságban véve helyes volt a megérzésünk: ha felfordulást okozunk az emberek körében az invázió előtt, felfalnak minket az oroszok. Mert káoszban menekülnek az emberek az országból

– jelentette ki Zelenszkij, hozzátéve, ha azt mondja honfitársainak, hogy kezdjenek el pénzt és élelmiszereket felhalmozni, akkor „tavaly október óta havonta hétmilliárd dollárt vesztettek volna”, ráadásul amennyiben Oroszország ilyen körülmények között támadott volna, három nap alatt elfoglalja Ukrajnát.

ORFK: 14 299-en érkeztek Ukrajnából Magyarországra kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 6970-en léptek be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7329-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 363 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tartalmazza a közlemény.

Közölték azt is, hogy kedden 484 ember, köztük 137 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján azt írta, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – olvasható a közleményben.

Odesszát rakétázták az oroszok

Szerhij Bratcsuk, az odesszai területi közigazgatás szóvivője közölte, hogy az orosz fegyveres erők az éjszaka több rakétát is kilőttek a régióra, három személy megsérült.

Az ukrán fegyveres erők tájékoztatása szerint a rakéták megsemmisítettek egy szabadidőközpontot és több magánépületet.

Putyin után a donyecki szakadár népköztársaság vezetője is levelet küldött Kim Dzsongunnak

Észak-Korea és a Donyecki Népköztársaság mindkét félnek előnyös, kétoldalú együttműködést fog kialakítani – közölte Gyenyisz Pusilin a szakadár állam vezetője a Kim Dzsongunnak írt levelében.

Puszilin az augusztus 15-ei koreai felszabadulás napjának alkalmából írt levelet az észak-koreai vezetőnek – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség, két nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hasonló üzenetéről számolt be.

A Donbasz régió népei is a szabadságuk visszaszerzéséért és a történelem igazságáért küzdenek, ahogyan a koreai nép azt tette 77 évvel ezelőtt

– fogalmaz Puszilin.

Puszilin korábban azt mondta, hogy gyümölcsöző együttműködést és élénk kereskedelmet remél Észak-Koreával.

(Guardian)

Olvasói sztorik