Könnygázzal oszlatta fel az ankarai Pride-ot a török rendőrség

A rendőrök paprikaspray-vel lefújták az aktivistákat, és a földön vonszolták őket, mielőtt megbilincselték és buszokba tuszkolták őket.

Könnygázzal és paprikaspray-vel akadályozta meg a török rendőrség a Pride-ot Ankarában, miután a hatóságok biztonsági okokra hivatkozva betiltották, hogy a szexuális kisebbségek felvonuljanak – írja a Reuters.

A Reuters újságírói látták, amint a rendőrök paprikaspray-vel lefújták az aktivistákat, és a földön vonszolták őket, mielőtt megbilincselték és buszokba tuszkolták őket. Az UniKuir nevű ankarai LMBTQ+ aktivistákból álló csoport szerint legalább 36 embert vettek őrizetbe.

A török rendőrség június végén az isztambuli Pride-felvonulásra összegyűlt tömeget is feloszlatta, és több mint 300 embert, köztük az eseményről tudósító újságírókat vettek őrizetbe.

Törökországban a homoszexualitás nem számít bűncselekmények, azonban a rendőrség a 2014-es, több mint 100 ezer fős isztambuli felvonulás óta egyre keményebben lép fel az LMBTQ+ rendezvényekkel szemben. Recep Tayyip Erdogan török elnök tavaly az ország LMBTQ+-aktivistáit vandálokhoz hasonlította.