A következő élő közvetítés része A kijevi vezérkar szerint közel harminc települést vettek vissza az ukrán erők

A nacionalista indiai miniszterelnök szerint megtiszteltetés, hogy Szergej Lavrov találkozott vele

T. Narayan / Bloomberg via Getty Images
T. Narayan / Bloomberg via Getty Images

Indiában tett látogatást Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, ahol a méltatta Narendra Modi india miniszterelnököt, amiért India nem ítélte el az ukrajnai orosz inváziót. Narendra Modi emellett megtiszteltetésnek nevezte a Szergej Lavrovval való találkozást.

Lavrov azt jósolta, hogy Moszkva és Delhi megtalálja a módját, hogy kijátsszák  az általa „illegálisnak” nevezett nyugati szankciókat, és folytathassák a kereskedést.

Modi az elmúlt napokban kitért több, Delhibe érkező külügyminiszter elől, köztük Liz Truss brit külügyminiszterrel és Wang Yi kínai külügyminiszterrel sem találkozott, ellentétben orosz hivatali partnerükkel.

India tartózkodott a Moszkvát bíráló ENSZ-határozatok megszavazásától, és csupán az erőszak megszüntetésére szólítottak fel. Az ázsiai ország ezzel együtt növelte olajvásárlásait Oroszországtól.

Lavrov azt mondta:

Napjainkban nyugati kollégáink minden jelentős nemzetközi kérdést az ukrajnai válságra szeretnének redukálni… [Megértjük], hogy India a tények összességét figyelembe véve kezeli a helyzetet, nem pedig egyoldalúan. Csak azt tudom mondani, hogy tiszteletre méltó India kiegyensúlyozott állaspontja, amelyet nem befolyásol zsarolás vagy diktátumok.

Lavrov azt is közölte, hogy Ukrajna egyre inkább érti, hogy a NATO-csatlakozása nem lehetséges.

A barátság a kulcsszó kapcsolataink történetének leírására, és kapcsolataink a múlt több nehéz időszakában nagyon tartósnak bizoyultak

– fogalmazott az orosz külügyminiszter.

(Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik