A következő élő közvetítés része Putyint becsaphatta a hadvezetés, ezer felett a civil halottak száma

Amerikai tábornok: túlbecsültük az orosz hadsereg teljesítményét

Tod Wolters, az Egyesült Államok európai csapatainak vezetője, és a NATO szövetségesek legfőbb európai parancsnoka a CNN szerint elismerte, nem rendelkeztek elégséges információval a kelet-európai hadi viszonyokkal kapcsolatban, így előzetesen túlbecsülték az orosz haderő képességeit, miközben alábecsülték Ukrajnát.

Amikor Oroszország február végén megindította Ukrajna invázióját, az amerikai hírszerzés úgy vélekedett, hogy az országos támadás következtében Kijev napokon belül orosz kézre kerülhet. Az orosz hadsereg azonban megrekedt a főváros körül a háború a második hónapjában, miközben folyamatosan érkeznek olyan hírek, hogy akadozik a megszálló csapatok utánpótlása, a vártnál sokkal rosszabb állapotban van a katonai infrastruktúra, az ukránok pedig a vártnál sokkal nagyobb ellenállást fejtenek ki.

Wolterst kedden hallgatta meg az amerikai szenátus fegyveres szolgálatai bizottsága, ahol Roger Wicker mississippi republikánus szenátor kérdezte arról a tábornokot, hogy van-e olyan hírszerzési hiányosság, amely miatt az Egyesült Államok túlbecsülte Oroszország erejét és alábecsülte az ukrán védelmet.

Lehet, hogy van ilyen

– nyilatkozott Wolters szűkszavúan, hozzátéve, hogy a katonai válság lezárultával vizsgálatot fognak indítani, hogy kiderüljön, hol volt a gyengepont a hírszerzésben.

Amire már csak azért sem lehet különösebb panasz, mert az amerikai hírszerzés előre kiderítette, hogy Oroszoroszág valóban arra készül, hogylerohanja Ukrajnát, annak ellenére, hogy ezt minden érintett hevesen tagadta az utolsó pillanatokig.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik