Élő Nagyvilág

Az USA betiltotta az orosz energiaimportot, bezár az összes orosz McDonald’s

Leon Neal / AFP
Leon Neal / AFP
  • Boris Johnson Londonban fogadta a V4-ek miniszterelnökeit, így Orbán Viktort is.
  • „Gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság” – nyilatkozta Orbán a V4-ek és az Egyesült Királyság tárgyalása után
  • Orosz gáz- és olajstopot rendelt el az Egyesült Államok.
  • Nem vesz több orosz olajat az Egyesült Királyság sem, az EU az év végéig harmadára csökkentené a keresletét.
  • Nem vesz több orosz olajat a Shell sem.
  • A McDonald’s bezárja az összes oroszországi éttermét.
  • Közben az oroszok brutálisan drága olajjal fenyegetőznek.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek eszébe sincs elmenekülni az oroszok elől.
  • Egyes tagállamok gátolhatják Ukrajna EU-s tagjelöltségét.
  • Putyin nőnapi üzenetében a háborúról beszélt.
  • Újabb veterán tábornokot vesztettek az oroszok.
  • Az ukránok szerint lassult az orosz előrenyomulás.
  • Elhagyhatják a civilek Szumi városát.
  • Már több mint kétmillióan menekültek el Ukrajnából.

Az előző nap élő közvetítése.

Holnap Kijevből is humanitárius folyosót nyitnak az oroszok

Az orosz fegyveres erők szerdán 8 órától tűzszünetet hirdetnek, és készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost –  írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A Kijevből, Csernyihivből, Szumiból, Harkivból és Mariupolból induló folyosókról szóló információkat az oroszok továbbítják az ukrán kormánynak.

(Guardian)

A NAÜ elvesztette a kapcsolatot a csernobili atomerőművel

Már nem érkeznek adatok az orosz csapatok által ellenőrzött csernobili atomerőműből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ). Ezt az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete erősítette meg.

Az oroszok a zaporizzsjai atomerőműben szintén kikapcsolták az adatátviteli rendszereket.

(Al Jazeera)

Lengyelország az összes MiG-29-es repülőgépét átadja az Egyesült Államoknak

Lengyelország kész azonnal és ingyenesen átadni az összes MiG-29-es repülőgépét az amerikai kormánynak, hogy a gépeket továbbadják az ukrán légierőnek az orosz invázió visszaverése céljából

–  jelentette a lengyel kormány.

Lengyelország azt is közölte, hogy arra kéri az Egyesült Államokat, hogy hasonló műveleti képességekkel rendelkező, használt repülőgépeket bocsásson a rendelkezésére, továbbá arra a kéri a többi MiG-29-es repülőgépet tulajdonló NATO tagállamot, hogy hasonlóan járjanak el.

(Guardian)

Lemondhatnak az oroszok a Ferrarikról és a Lamborghinikről

A Ferrari luxusautó-gyártó kedden bejelentette, hogy felfüggeszti az oroszországi exportot Moszkva ukrajnai inváziója miatt.

A jelenlegi helyzetre való tekintettel a Ferrari úgy döntött, hogy felfüggeszti az orosz piacra szánt járművek gyártását

– áll az olasz cég közleményében, amit a Reuters ismertetett.

Közölték azt is: „továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és mindig tiszteletben fogunk tartani minden szabályt, előírást és szankciót”.

A rivális sportautó-gyártó, a Lamborghini szintén kedden közölte, hogy felfüggesztette Oroszországi kereskedését.

A CIA szerint 14 ezer háború ellen tüntető oroszt tartóztattak le

Bill Burns, a CIA igazgatója kedden az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága előtt azt vallotta, hogy körülbelül 13-14 ezer orosz állampolgárt tartóztattak le, amiért tiltakoztak Oroszország ukrajnai inváziója ellen.

Burns méltatta a Vlagyimir Putyin elnökkel szembeni orosz ellenállást, de megjegyezte, hogy az állami média túlsúlya megnehezíti az ellenvélemény gyors terjedését.

Egy olyan környezetben, ahol az orosz állami média mondja meg, mi történik Ukrajnában, szerintem időbe telik, amíg az emberek ráeszmélnek Putyin elnök személyes döntéseinek következményeire

– mondta Burns.

(CNN)

WHO: Ukrajnában hatalmas humanitárius katasztrófa zajlik

A WHO európai regionális vezetője szerint hatalmas humanitárius katasztrófa zajlik Ukrajnában. Hans Kluge a BBC-nek elmondta, hogy az egészségügyi világszervezetnek jelenleg három prioritása van:

  • Életmentő egészségügyi ellátást kell eljuttatni Ukrajna háború sújtotta területeire – mindenekelőtt oxigént és alapvető egészségügyi felszereléseket, gyógyszereket, például cukorbetegség és szívbetegségek kezelésére.
  • Az egészségügyi ellátórendszereket meg kell erősíteni az Ukrajnával szomszédos országokban, ahol a menekültek száma folyamatosan növekszik.
  • A WHO-nak műveleti központot kell nyitnia  Ukrajnában.

Hozzátette, Ukrajnában 16 megerősített támadást hajtottak végre egészségügyi szolgálatok ellen, beleértve a létesítményekben és a kórházakban keletkezett károkat, a történteknek kilenc halálos áldozata van és 16 sérültje.

A McDonald's bezárja az összes oroszországi éttermét

A McDonald’s bejelentette, hogy ideiglenesen bezárja az összes éttermét és szünetelteti az összes oroszországi tevékenységét.

A gyorsétteremlánc óriási népszerűségnek örvend Oroszországban: 850 üzletükben 62 ezer alkalmazott dolgozik.

A McDonald’s-t egyre több kritika érte amiatt, hogy az ukrajnai inváziót követően nem követte sok más élelmiszer- és italmárka példáját, és nem vonult ki az országból.

Chris Kempczinski vezérigazgató közleményében azt írja, hogy a konfliktus „kimondhatatlan szenvedést okozott ártatlan embereknek”, és „a világgal együtt elítéljük az agressziót és az erőszakot, és imádkozunk a békéért”.

(BBC)

Donskoy Dmitryi / AFP

Az Unilever sem szállít Oroszországba

Felfüggesztette oroszországi export és import tevékenységét az Unilever élelmiszer- és fogyasztási cikkekkel kereskedő multinacionális vállalat – közölte a CNN. Mint írják, a cég a folyamatban lévő beruházásokat és fejlesztéseket is leállítja.

Az Unilever közleményében azt írta: „Továbbra is ellátjuk mindennapi alapvető, Oroszországban gyártott élelmiszer- és higiéniai termékeinkkel az országban élőket szoros ellenőrzés alatt. Hozzátették: „csatlakozunk a háború befejezésére irányuló felhívásokhoz, és reméljük, hogy a béke, az emberi jogok érvényesülni fognak.”

Ukrajnában folytatott tevékenységéről az Unilever azt írta: „Üzleti tevékenységünk Ukrajnában leállt, és most teljes mértékben az ukrán alkalmazottaink és családjaik biztonságára koncentrálunk, szükség esetén segítjük evakuálásukat, valamint további pénzügyi támogatást nyújtunk.” A cég kötelezettséget vállalt arra is, hogy 5 millió euró értékben alapvető Unilever-terméket adományozzon humanitárius segélyként.

A nyugati szankciók látványosan átformálták az orosz hétköznapokat

Az ukrajnai invázió, amelyet a Kreml következetesen különleges katonai műveletnek nevez bénító nyugati szankciókhoz vezetett.

Az orosz átlagemberek már most érzik a hatását. Az orosz valuta, a rubel összeomlott, és számos termék és szolgáltatás ára gyorsan emelkedik – beleértve a külföldi utazásokat is.

Ráadásul az ország elhagyása is sokkal nehezebbé vált, miután az Egyesült Államok, az EU és további államok lezárták a légterüket az orosz repülőgépek előtt. Fiatal, képzett oroszok ezrei hagyták el az országot.

Több nagy orosz szupermarket korlátozza az egyszerre megvásárolható alapvető élelmiszerek számát. A kormány szerint ezzel a feketepiaci kereskedelmet és az inflációt akarják korlátozni.

Egyre hosszabb azoknak a nyugati vállalatoknak a listája, amelyek kivonulnak Oroszországból. A Moszkva központjában található bevásárlóközpontokban sok nyugati üzletet bezártak, mások nem fogadnak el kártyás fizetést.

Az invázió előtt Moszkvában a technológiai és digitális szolgáltatások első osztályú rendszere miatt a készpénz használata is ritka volt. De mivel az olyan cégek, mint az Apple, a Visa és a Netflix korlátozzák vagy leállítják működésüket Oroszországban, mára ez is megváltozott.

Oroszországnak naponta 15 milliárd dollárba kerül az invázió, a háború gazdasági hatásait pedig a nyugati szankciók csak súlyosbítják.

(BBC)

Az ukrán kormány Magyarország bevonásával kötne közös megállapodást Ukrajna biztonságáról

Nemzetközi megállapodás megkötését javasolta Ukrajna biztonsági garanciáiról kedden az ukrán kormánypárt a Nép Szolgája. A megállapodás az Egyesült Államok, Törökország és az Ukrajnával szomszédos államok, köztük Magyarország bevonásával valósulna meg, és arra az időre szólna, amíg az országot fel nem veszik a NATO-ba.

Az ukrán parlament Telegram-csatornáján közzétett közleményében a párt ismertette: javasolta továbbá Oroszországnak, hogy jogilag ismerje el az ukrán államiságot.

Konkrét dolgokról kell beszélnünk. Konkrét szerződésről, amely szavatolhatja a teljes védelmünket, amíg a NATO nem kész bennünket felvenni. Ennek a szerződésnek alapvetően különböznie kell a Budapesti Memorandumtól – konkrét politikai, gazdasági és katonai lépéseket kell előirányoznia az Ukrajna biztonságát szavatoló országok részére.

– áll a Nép Szolgája közleményében.

„Ilyen garantáló ország lehet az Egyesült Államok, Törökország és az Ukrajnával szomszédos országok” a Nép Szolgája szerint.

(MTI)

"Küzdünk a végsőkig" - Zelenszkij felszólalt a brit parlamentben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök történelmi jelentőségű beszédet intézett videóhíváson keresztül a brit parlamenthez: a képviselőház néma csendben hallgatta végig a beszédét.

Az ukrán elnök több nyugati fellépést sürgetett Oroszországgal szemben, és humanitárius segélyt kért.

Az orosz invázió kezdete óta legalább 50 gyermek halt meg ukrán becslések szerint. „Elvették a gyerekeinket, egyszerűen elvették őket” – mondta Zelenszkij.

A ukrán elnök szerint olyan, mintha a nácik ellen harcolnának, majd Winston Churchill 1940-es háborús beszédét idézte, mikor megesküdött, hogy Ukrajna „a végsőkig harcolni fog” .

(BBC)

Oroszországban nem közvetítik tovább a Premier League meccseket

A Premier League felfüggesztette együttműködését az oroszországi jogtulajdonossal, az Okko Sporttal, így Oroszországban mostantól nem láthatóak az angol labdarúgó-bajnokság élvonalának mérkőzései. A PL keddi közleménye szerint a húsz klub egyhangúlag döntött így, emellett egymillió fontos támogatást is felajánlott az ukrán emberek megsegítésére. Az Okko Sport 6,2 millió fontot fizet idényenként a Premier League közvetítési jogaiért.

Oroszországot korábban az UEFA és a FIFA is eltiltotta a versenyeitől, így se az Európa Ligában a nyolcaddöntőig jutó Szpartak Moszkva, se a világbajnoki selejtezőre készülő orosz nemzeti válogatott nem folytathatja a szereplését.

(MTI)

Orosz gáz- és olajstopot rendelt el az Egyesült Államok

Joe Biden amerikai elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben betiltja az orosz olaj-, gáz- és szénimportot – írta a BBC. Az elnök szerint ez a lépés azt jelenti, hogy „az amerikai nép újabb hatalmas csapást mér” Vlagyimir Putyin orosz elnök vezetésére.

Az emelkedő gázáraktól való félelem ellenére a lépést széleskörű kétpárti politikai támogatottság jellemzi az Egyesült Államokban. Az olaj ára Biden bejelentésére várva emelkedett a Brent kőolaj, a nemzetközi viszonyítási alap ára több mint 5%-kal, hordónként, 130 dollárra emelkedett.

Az Egyesült Államok lépése radikális, és korábbi, mint Európában, amely sokkal inkább függ az orosz olajtól és gáztól.

Orbán nem beszélt a Boris Johnson által belengetett katonai segítségnyújtásról

Videóval jelentkezett Orbán Viktor a V4-ek és az Egyesült Királyság londoni találkozójáról. A miniszterelnök elmondta, hogy a szankciók kiterjesztése az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarországra nézve.

Gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság

– jelentette ki Orbán.

Korábban Boris Johnson brit miniszterelnök arról beszélt a sajtónak, hogy politikai, diplomáciai és gazdasági területen is nyomást helyeznek az oroszokra, továbbá elárulta, hogy a V4 országokkal együtt védelmi célú katonai támogatást is nyújtanak az ukránoknak. Orbán megerősítette, hogy elítélik a háborút, de a katonai segítségnyújtásra nem tért ki.

Nem vesz több orosz olajat az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság kormánya döntött:

az ország 2022 végéig fokozatosan kivonul az orosz kőolaj- és olajimportból.

Ez az átmeneti időszak több mint elegendő időt biztosít a piacnak, a vállalkozásoknak és az ellátási láncoknak, hogy az orosz importot – amely az Egyesült Királyság keresletének 8 százalékát teszi ki – helyettesítsék.

Az Egyesült Államok is egy hasonló javaslattal készül előállni: Biden elnök várhatóan még a mai napon bejelenteni az orosz olaj-, gáz- és szénimport teljes tilalmát az országban.

Az EU ma szintén lépéseket tett a kontinens orosz gáztól való függőségének csökkentése érdekében, és közölte, hogy az év végéig kétharmadával kívánja csökkenteni a keresletét.

(BBC)

Az amerikai hírszerzés szerint Moszkva alábecsülte az ukránokat

Úgy gondoljuk, hogy Moszkva alábecsülte az ukrán ellenállás erejét és a belső katonai kihívások mértékét, melyek közé tartozik a rosszul kidolgozott terv, a katonák morálja és jelentős logisztikai problémák

–  mondta Avril Haines az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója az amerikai törvényhozásnak egy meghallgatáson.

Hozzátette, továbbra sem világos, hogy Oroszország egész Ukrajnát akarja-e elfoglalni, szerinte amennyiben Moszkvának ez a célja, akkor „különösen nagy kihívást” jelent majd számára az ország megtartása és ellenőrzése.

(Al Jazeera)

Már GTA-zni sem lehet Oroszországban

A videójáték kiadók is sorra függesztik fel tevékenységüket Oroszországban, összhangban az országra kivetett nyugati szankciókkal. A mai napon az Assassin’s Creed és a Far Cry szériát kiadó Ubisoft, valamint a GTA-sorozatot jegyző Take-Two Interactive jelentette be, hogy felfüggesztik a játékok eladását. Az orosz piacról korábban az Activision Blizzard, az Epic Games és az EA is kivonult, de a Microsoft távozásával Xbox konzolt sem lehet vásárolni az országban.

(hvg.hu)

Íme az EU tervei az orosz energiafüggőség megszüntetésére

Felvázolta terveit az Európai Unió, hogy miként szüntetné meg az orosz energiától való függését– írja a CNN.

Az EU kedden közölte, hogy idén kétharmadára csökkenti az orosz gázimportot, és „jóval” 2030 előtt megszünteti az orosz olaj- és gázszükségletet.

Az EU sajtóközleménye szerint az unió az orosz gáztól való függőségének megszüntetését tervezi a „gázellátás diverzifikálásával, a nem orosz beszállítóktól származó magasabb cseppfolyósított gáz importjával, valamint nagyobb mennyiségű biometán és megújuló hidrogén termelés és import révén. A cikk megjegyzi, hogy az Európai Unió földgáztermelésének mintegy 40 százaléka Oroszországtól függ, valamint a felhasznált olaj 27 százalékát is orosz importból fedezik. Alekszander Novak orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn azt mondta, hogy Oroszország leállíthatja Németország gázellátását az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül, megtorlásul amiatt, hogy Olaf Scholz Németország kancellárja blokkolta az Északi Áramlat 2 vezetékprojektet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: „Függetlenednünk kell az orosz olajtól, széntől és gáztól. Egyszerűen nem támaszkodhatunk olyan beszállítóra, aki kifejezetten fenyeget bennünket. Már most cselekednünk kell az emelkedő energiaárak hatásainak mérséklése érdekében, diverzifikálni kell gázellátásunkat a következő télre, és fel kell gyorsítani a tiszta energiára való átállást.”

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa kijelentette, hogy az EU-nak „elegendő mennyiségű gáza van” a tél hátralévő heteire, de „sürgősen pótolnunk kell tartalékainkat a következő évre. A Bizottság ezért azt fogja javasolni, hogy október 1-jéig az EU-ban a gáztározókat legalább 90 százalékig fel kell tölteni” – mondta.

Boris Johnson: Megegyeztünk, hogy a V4-ek katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának

A londoni Lancaster House-ban találkozott Boris Johnson a V4-ek miniszterelnökeivel, így Orbán Viktorral is. Elmondta, hogy az ukrajnai háború kezelésében az öt ország együttműködik diplomáciai, politikai és gazdasági területen egyaránt – írja a PA-re hivatkozva a Guardian. Johnson arról is beszélt, hogy

a V4 országokkal együtt védelmi célú katonai támogatást is nyújtanak, hogy segítsenek az ukránokon a „kétségbeesés és a szükség óráiban”.

A brit miniszterelnök elmondta, hogy akkor járt először Kelet-Európában, mikor még állt a vasfüggöny, és szerinte Oroszország egy hasonló befolyási övezet kiépítésén, egy új Jaltán dolgozik.

Elemzők szerint inflációs sokkot okozna Európában az orosz gáz- és olajszállítások leállítása

Londoni pénzügyi elemzők szerint Európában inflációs sokkot, az orosz gazdaságban összeomlásszerű recessziót okozna, ha az ukrajnai háború miatt érvényesített szankciók közé bekerülne az orosz földgáz és a nyersolaj importjának betiltása – írja az MTI.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics kedden bemutatott tanulmányában közölte: modellszámításai szerint az orosz földgáz- és nyersolajszállítások leállítása esetén az irányadó északi-tengeri Brent olajféleség hordójának ára rövid távon 160 dollárra, a földgáz európai szabadpiaci ára megawattóránként 300 euróra szökne fel.

A földgáz- és a nyersolajexport tavaly Oroszország hazai össztermékének (GDP) 15 százalékát, a teljes orosz áruexport felét tette ki. A Capital Economics londoni elemzői közölték: számításaik szerint az olaj- és a földgázexport leállása esetén az orosz GDP-érték 25 százalékkal zuhanna az idén, és a rubel további 35 százalékkal gyengülne a dollárhoz képest.

Így áll a civilek evakuálása

  • Ukrán tisztviselők szerint a civileket evakuálták Irpinyből és Szumiból, miután Oroszország tűzszünetet hirdetett és humanitárius folyosókat hozott létre. A Kijev külterületén fekvő Irpinyből a fővárosba vezet az útvonal. Eközben a Szumiból menekülők dél felé, Poltava városába tartanak.
  • Egyelőre nem világos, hogy Mariupolt sikerült-e elhagyni a civileknek: Kijev szerint az orosz erők lőtték a városból Zaporizzsja felé vezető folyosót.
  • Moszkva közölte, hogy folyosókat nyitott a Kijevből, Csenihivből és Harkivból is. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezekről a településekről tömeges evakuálások zajlanak-e.

(Al Jazeera)

Olvasói sztorik