Nagyvilág

Biden rábólintott: Kelet-Európába jön az amerikai hadsereg több ezer fős állománya

Craig Lassig / MTI / EPA
Craig Lassig / MTI / EPA

Arról számol be a CNN belső forrásra hivatkozva, hogy Joe Biden, amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok több ezer katonája Kelet-Európába jöjjön Ukrajna Oroszország általi fenyegetettsége miatt.

Kétezer katona mehet Lengyelországba, és több ezer más NATO-tagállamba, például Romániába. Magyarország nem kért a NATO támogatásából eddig.

Pár napja írtuk meg, hogy Joe Biden úgy számol, hogy Oroszország februárban lerohanja Ukrajnát, miután Oroszország a múlt hónapban több mint százezer, nehézfegyverzettel ellátott katonát sorakoztatott fel az ukrán határnál. Moszkva mindennek ellenére tagadja, hogy támadást tervezne, de nem látja optimistán a helyzetet, miután a válság megoldására tett főbb követeléseit (így a NATO teljes kivonulását Közép-Kelet-Európából, így Magyarországról) az amerikaiak visszautasították.

Az amerikaiak komolynak érzik a veszélyt, ezért még a múlt héten hazaküldték Ukrajnából az ott dolgozó diplomaták családtagjait és az ott dolgozó amerikai állampolgárokat is megkérték, hogy hagyják el az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik