Nagyvilág europoli

Meghalt az Európai Parlament elnöke

AP POOL / EPA / MTI
AP POOL / EPA / MTI

Kedd hajnalban meghalt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke – jelentette be az olasz politikus szóvivője. Sassoli december 26-án került kórházba a legyengült immunrendszere miatt. 65 éves volt.

A szocialista politikus szeptemberben kapott súlyos tüdőgyulladást az EP plenáris ülésszaka során. Akkor egy strasbourgi kórházba kellett szállítani, de abból a betegségéből még fel tudott gyógyulni és novemberben visszatért a politikába.

Sassoli újságíróként kezdte a pályáját, először a római Il Tempo napilapnál, majd vezette  a RAI olasz közszolgálati televízió esti híradóját. 2009-ben került be először az Európai Parlamentbe az olasz Demokrata Párt tagjaként, ahol már 2014-ben alelnöknek választották. Az elnöki megbízatása ebben a hónapban járt volna le, és a politikus már korábban eldöntötte, hogy nem indul újra az elnöki tisztségért.

Az Európai Parlamentben az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának tagja volt, amely az Európai Néppárt (EPP) után a második legnagyobb képviselőcsoport az uniós parlamentben az Európai Néppárt után.

A magyar kormány részéről elsőként Varga Judit reagált Sassoli halálhírére. “Isten nyugosztalja!” – búcsúzott tömören a fideszes politikus, aki másfél éve levélben követelte Sassolitól, hogy hadd szólalhasson fel az EP-ben a magyar felhatalmazási törvényről folytatott vitán. Az EP-elnök ezt nem engedte meg, mivel a parlamenti gyakorlat szerint a nemzeti kormányok csak legmagasabb szinten képviselhetik magukat az EP-ülésen, és ezért Vargával sem tehet kivételt.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik