Nagyvilág koronavírus

Franciaország rendkívüli állapotot rendel el, de csak a tengerentúli területein

Getty Images
Getty Images
Az intézkedés Guadeloupe-ot, Francia Guyanát, Mayotte-ot, Saint-Martint és Saint-Barthélemyt érinti.

A francia kormány kihirdette szerdán az egészségügyi rendkívüli állapotot az ország több tengerentúli területén, ahol a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt jelentősen megemelkedett a fertőzöttek száma, a helyi lakosság átoltottsága viszont jóval alacsonyabb, mint az anyaországban élőké.

Az MTI közlése szerint az intézkedés Guadeloupe-ot, Francia Guyanát, Mayotte-ot, Saint-Martint és Saint-Barthélemyt érinti. Réunion szigetén és Martinique-on már december 27. óta érvényben van a rendkívüli állapot, amelynek értelmében a helyi prefektúrák korlátozhatják az emberek szabad mozgását. E területek kórházi kapacitását és a lakosság átoltottságát tekintve, a koronavírus jelenlegi hulláma olyan egészségügyi katasztrófát jelent, amely a lakosság egészségét fenyegeti – olvasható a kormányrendeletben.

A karibi térségben található Guadeloupe szigetén a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma kedden 1820 volt, s ez a szám az elmúlt hét napban 549 százalékkal emelkedett, miközben a lakosság alig 40 százaléka vette fel az oltás első adagját. Francia Guyanán a helyieknek csak 31 százaléka kérte az oltást. Guyanán csaknem kétszer annyi súlyos beteget ápolnak az intenzív osztályokon, mint amennyit az eredeti kapacitás lehetővé tenne.

Guadeloupe-on nyolcvan százalékos az intenzív osztályok telítettsége, miközben másfél hónapja folyamatosak a tüntetések az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók oltási kötelezettsége ellen. Kedden a helyi egyetemi kórház igazgatóját és két helyettesét a rendőrségnek kellett kimenekítenie az irodájukból, amelyet feldühödött tüntetők foglaltak el. Gabriel Attal párizsi kormányszóvivő szégyenletesnek és felháborítónak nevezte az egészségügyi dolgozókkal szembeni erőszakos cselekményeket, arra emlékeztetve, hogy éjjel-nappal küzdenek a járvány ellen.

A tüntetők azt követelik, hogy az oltást megtagadó dolgozók a felfüggesztési idejük alatt is megkaphassák a fizetésüket. A helyi kórház eközben azt közölte, hogy a dolgozók 95 százaléka felvette az oltást. Olivier Véran egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint október 1. óta nem jelentkeztek annyian (mintegy 66 ezren) első oltásra, mint szerdán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik