Nagyvilág

Kadhafi fia mégis indulhat az elnökválasztáson

MTI/EPA
MTI/EPA
Egy líbiai bíróság érvénytelenítette a központi választási bizottság azon döntését, hogy Szaif al-Iszlám Kadhafi, a néhai diktátor fia nem indulhat a december 24-ére kitűzött elnökválasztáson - jelentették helyi médiumok.

A választási bizottság azzal indokolta november végi döntését, hogy a 49 éves Szaif al-Iszlám Kadhafit távollétében 2015-ben halálra ítélte egy tripoli törvényszék. A bizottság további huszonnégy jelöltet zárt ki akkor az elnökválasztásból. A Kadhafi fiú megtámadta a döntést az ország déli részén található Szabha tartomány egyik bíróságán. A bíróság egy hétig nem tudott összeülni, mert az intézmény épületét körbevették fegyveresek, és nem engedték belépni oda a bírókat. A jelentésekből nem derült ki, hogy a bíróság mire hivatkozva érvénytelenítette a választási bizottság döntését.  Azonban még most sem teljesen biztos, hogy Szaif al-Iszlám Kadhafi indulhat a választáson, mert ezt a bírósági döntést is meg lehet támadni – jegyezte meg az AP hírügynökség.

Szaif al-Iszlám Kadhafit azzal a váddal ítélték halálra 2015-ben, hogy az apja, Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésére 2011-ben kitört felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására buzdította hatóságokat. A Kadhafi fiú a tárgyalás idején a nyugat-líbiai Zintánt ellenőrző milícia fogságában volt. Videokapcsolaton keresztül vett részt a tárgyaláson, mert a zintáni erők nem adták ki a fővárosban működő hatóságoknak. Több évig a fogságukban volt, a külvilágtól gyakorlatilag teljesen elszigetelve. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2014 óta követeli az emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsított férfi kiadatását.

Líbiát az év eleje óta átmeneti kormány és egy háromfős elnöki testület irányítja. A kabinet fő feladata, hogy előkészítse a december 24-i elnökválasztást, illetve a rá egy hónapra megtartandó parlamenti választást, amelyek lezárni hivatottak az egy évtizede tartó líbiai válságot. Az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választások menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként. A legismertebb jelöltek között van a Líbia keleti részének tetemes részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok, továbbá Fati Basaga befolyásos volt belügyminiszter és Mohammed Dbeibah, az átmeneti egységkormány miniszterelnöke – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik