Nagyvilág europoli

Az MTI kimarad az európai hírügynökségek összefogásából

Közös hírszerkesztőséget hoz létre Brüsszelben az Európai Unió tizenhat nemzeti hírügynökség bevonásával – írja a Népszava a Die Presse alapján. A projekt elindítását az indokolja az EU szerint, hogy az álhírek áradata és a dezinformáció egyre jobban fenyegeti a demokráciát és az alapjogokat, főként a Nyugat-Balkánon.

Az összefogást a német DPA irányítja, de a hírszerkesztőség tagja lesz a francia AFP, a román Agerpres, az olasz ANSA, az osztrák APA, valamint a boszniai, horvát, észak-macedón, szlovén, szerb és szlovák távirati iroda is – az Magyar Távirati Iroda (MTI) azonban nem. A beszámoló szerint az előkészületek a következő hetekben indulhatnak el, az érdemi tevékenység pedig 2022 közepére futhat fel.

Thierry Breton uniós biztos a döntés magyarázataként elmondta, hogy sok helyen nem nagyon van független tájékoztatás az európai integrációról, részben politikai, részben pénzügyi okokból, és ez fenyegeti a sajtó sokszínűségét és önállóságát. A jelentés külön kitér Magyarországra és Lengyelországra, mint olyan helyekre, ahol a média megzabolázása különösen fenyeget.

A Die Presse kapcsolódó vezércikke üdvözli a kezdeményezést, ugyanakkor aggályosnak tartja, hogy az intézményen keresztül Brüsszel Kelet-Európa fölött akar gyámkodni.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik