Nagyvilág koronavírus

Izraelben már csak a harmadik oltással érvényes a védettségi igazolás

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP
Izraelben a világon elsőként kezdték beadni az embereknek az emlékeztető oltást, a kampány pedig olyan hatásosra sikerült, hogy most már a védettségi igazolásként működő zöldkártya is csak három dózissal érvényes.

Amióta a koronavírus elleni vakcinákat széles körben kezdték alkalmazni, a legtöbb ország Izrael példája alapján próbálja meg kitalálni, hogy nagyjából mire számíthat az elkövetkező hónapokban. Ennek az az oka, hogy a világon elsőként a közel-keleti államban kezdték el a tömeges oltásokat, így hamarabb is mutatkoztak annak a hatásai.

Így történik ez napjainkban is, de most már a harmadik oltásokkal összefüggésben. A szinte már állandó mintaként szolgáló Izraelben a nyár közepén kezdett el látványosan emelkedni az új fertőzések száma, ezért – ismét csak úttörőként – engedélyezték az emlékeztető dózisok beadását.

Ahmad GHARABLI / AFP Egy izraeli egészségügyi dolgozó készül a harmadik oltás beadására.

Az izraeli kormány ezzel akkor kockázatot vállalt, hiszen még azóta sincs tudományos konszenzus arról, hogy egyáltalán szükséges-e a harmadik adag, és ha igen, akkor mikor és melyik fajtából.

Az élet azonban Izraelt igazolta. Ahogy nő az emlékeztető vakcinát felvevők száma, úgy csökken folyamatosan az új fertőzöttek aránya. Az eredmény annyira egyértelmű, hogy ma már csak az számít teljesen védettnek Izraelben, akinek háromszor is beadták a Pfizer oltóanyagát.

Duplázták a tétet a vakcinákkal

Izraelbe 2020 decemberében érkeztek meg az első, koronavírus elleni vakcinák, a Pfizerrel kötött kétoldalú megállapodásnak köszönhetően pedig olyan sok oltóanyag állt a rendelkezésükre, hogy villámgyorsan be tudtak oltani mindenkit, aki élt a lehetőséggel.

Mivel sikerült megfékezniük az akkor tomboló harmadik hullámot, a korlátozásokat is mindenkinél hamarabb tudták feloldani. Az egész világ izgatottan figyelte a fejleményeket: emlékezetes, márciusban még a Jeruzsálembe látogató Orbán Viktor is áhítattal számolt be az éttermek teraszain maszk nélkül étkező vendégekről. Mindenkit az érdekelt, vajon a tömeges oltással visszakaphatjuk-e a régi életünket. Azóta kiderült, hogy ami Izraelben működött, az megfelelő átoltottság mellett más országokban is beválik.

Az újabb, egyébként sok szakértő által előre jelzett fordulat nyáron következett be, amikor a legtöbb beoltott esetében már hat hónap is eltelt a második dózis felvételétől. Egyre több lett a pozitív teszt, a helyi virológusok ebből azt az egyértelmű következtetést vonták le, hogy csökken az emberek antitestszintje.

Naftali Bennett miniszterelnök a múlt heti ENSZ-közgyűlésen elmondott beszédében úgy fogalmazott,

elsőként realizáltuk, hogy a vakcinák hatékonysága gyengül. Választanunk kellett, hogy vagy zárlat alá helyezzük Izraelt, és ezzel újabb sebeket ejtünk a gazdaságon és a társadalmon, vagy duplázzuk a tétet a vakcinákkal. Utóbbi mellett döntöttünk.

Ez komoly kockázattal járt, mert akkor még a tudósoknak is csak sejtéseik voltak, milyen hatása lehet az emlékeztető dózisnak, de utólag kiderült, megérte vállalni a rizikót, amit most már a számok is alátámasztanak.

ABIR SULTAN / POOL / AFP Naftali Bennett, Izrael miniszterelnöke.

A koronavírus nem a mi szabályaink szerint játszik

A súlyos állapotban lévő, kórházban kezelt koronavírusos betegek száma közel két hónap után először csökkent 500 alá kedden Izraelben, és becslések szerint a hónap végére már kevesebb mint 250 páciens szorulhat majd kórházi ellátásra. Lélegeztetőgépen jelenleg 190-en vannak.

Az elmúlt 24 órában 2502 embernél azonosították a fertőzést, ami szintén új negatív rekord augusztus 1. óta. A tesztek mindössze 2,32 százaléka volt pozitív, az R-érték pedig 1 alatt van, ami szintén a járvány visszaszorulását jelzi.

Az eddig megjelent izraeli tanulmányok is meglehetősen biztatók a harmadik oltásokkal kapcsolatban. Egy nemrég közzétett, egymillió mintán alapuló kutatásban arra jutottak, hogy a két oltást kapó emberek között 11-szer magasabb a fertőzöttek száma azokhoz képest, akiknek az emlékeztető adagot is beadták.

Made with Flourish

Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy a negyedik hullámban egyetlen ponton sem volt még csak megközelítőleg sem olyan magas az elhunytak száma, mint a korábbi időszakokban. Ennek a legfőbb oka az, hogy bár a vakcinák idővel veszítenek a hatékonyságukból, és adott esetben a koronavírus erős tüneteket is okozhat a kétszer oltottaknak, még így is jóval kisebb eséllyel kerülhetnek életveszélyes állapotba. Szintén izraeli adatok szerint június végén, július elején 39 százalékra csökkent a Pfizer vakcinának a hatékonysága a január és április közt mért 95 százalékhoz képest, de a betegség súlyos lefolyását az esetek 90 százalékban még így is meg tudta gátolni nyáron is.

Kapcsolódó
Nem kell félni a harmadik oltástól: az izraeliek szerint jóval kevesebb a mellékhatás
Izraelben a koronavírus elleni harmadik oltás után kevesebb mellékhatást észleltek, mint az első kettő után.

Az izraeliek ezzel együtt is rendkívül óvatosak, amire meg is van az okuk, hiszen nekik nincs olyan kristálygömbjük, mint amit ők jelentenek a többi ország számára.

Nachman Ash tisztifőorvos a napokban egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy a fertőzésszám visszaesése egyértelmű. Mint fogalmazott, tartottak tőle, hogy ez csak átmeneti lesz, de a trend magáért beszél. Ezzel együtt felhívta rá a figyelmet, meg kell várniuk, hogy milyen hatása lesz majd az iskolák újranyitásának.

Ha jövő héten is sikerül tartani ezt a csökkenő tendenciát, akkor magunk mögött hagyjuk a negyedik hullámot

– jelentette ki.

Salman Zarka, a kormány által a koronavírus elleni védekezéssel megbízott szakember úgy látja, mivel a halálozási ráta jelentősen javult, a jelenleg érvényben lévő korlátozásokon hamarosan tovább lazíthatnak – igaz, nem ész nélkül.

Megtanultuk a leckét a harmadik hullámban: nem szabad teljesen kinyitni és a maszkokat túl hamar eldobni. Nem tudom, hogy lesz-e majd ötödik hullám a későbbiekben. A koronavírus nem a mi szabályaink szerint játszik, olyan új mutánsok alakulhatnak, mint a delta, ezért ébernek kell maradnunk

– magyarázta.

Két oltással már nem számít védettnek senki

Az izraeli kormányt annyira meggyőzte a mostani oltási kampány, hogy gyakorlatilag kötelezővé is tette azt mindazoknak, akik két adagot már felvettek. A magyar védettségi igazolványnak megfelelő zöldkártya ugyanis sokaknál piros lámpát kapott a héten, egy új rendelet értelmében ugyanis az már csak akkor érvényes, ha valakit háromszor is beoltottak.

Izraelben ennek komoly jelentősége is van, mert hazánkkal ellentétben ott visszavezették azt a rendszert, miszerint bizonyos helyszínekre csak a zöldkártyával lehet belépni. Sőt, szigorítottak is rajta: minden rendezvényszervezőnek és vendéglátóhelynek kötelezővé tették a QR-kód leolvasását annak érdekében, hogy a csupán két oltással rendelkezőket kiszűrjék.

Amir Levy / Getty Images Izraeli férfi és nő mutatja be az oltási igazolványát egy pincérnőnek, mielőtt belépnek egy bárba 2021. március 17-én.

A bejelentés hatására rengetegen felháborodtak. Egy jelentős rétegnek nem tetszik, hogy idővel újra és újra meg kell majd jelenniük az oltópontokon akár a végtelenségig. Sokan arra panaszkodnak, ahhoz, hogy olyasvalamit csináljon, amit szeret, előbb meg kell tennie valamit, amit nagyon nem szeretne. Előbbivel a szabadidős tevékenységekre, utóbbival a vakcinára utalnak.

A döntés ugyanakkor azt is eredményezte, hogy rengetegen azonnal jelentkeztek a harmadik oltásra. Mint az a fenti ábrán is látható, mostanáig valamivel több mint 3,5 millióan vették fel mindhárom dózist, de rajtuk kívül is közel kétmillióan vannak, akik jogosultak lennének rá, és ha nem élnek vele, akkor hiába volt két oltásuk, bizonyos helyekre nem fognak tudni bemenni egy darabig.

Mivel a világjárvány lefolyása kiszámíthatatlan, nagy kérdés, hogy a jövőben vajon milyen időközönként kell – vagy kellene – újraoltani mindenkit, ha egyáltalán szükség lesz rá. De alighanem erre is Izraeltől kaphatjuk majd meg leghamarabb a választ.

Kapcsolódó
Egyre magasabb a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Csak Pécsett és Székesfehérváron csökkent az érték a vizsgált városok közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik