Nagyvilág europoli

Új hidegháborút vizionál Orbán az angol nyelvű hírlevelében

MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos

A Kína és az Egyesült Államok közötti új hidegháború lehetőségéről ír Orbán Viktor miniszterelnök a heti rendszeres hírlevelében, szúrta ki a Telex.

A lap szemléje szerint a kormányfő azt írja, Kína minden statisztikai mutató szerint kezdi megelőzni az Egyesült Államokat, ezért változnak az erőviszonyok. Ebben az új helyzetben Orbán szerint a magyar érdek egy erős Európai Unió, de azt is fontosnak tartja, hogy

Magyarország az Egyesült Államok jó szövetségese maradjon, miközben Oroszországgal is észszerű és tiszteletteljes kapcsolatot kell ápolnunk. Az is fontos, hogy kihasználjuk a Kínával folytatott kereskedelem előnyeit, hiszen az számos előnnyel jár. Ez a helyes hozzáállás a külpolitikai célok szempontjából.

A Viktor Brief elnevezésű hírlevélben szót ejt még a járvány miatt segítségként megszavazott adókedvezményekről, arról, hogy az Európai Bizottság támadást indított Magyarország ellen a pedofiltörvény miatt, illetve hogy a helyreállítási alap csúszása miatt jókora devizakötvény-kibocsátást tett lehetővé az Államadósság Kezelő Központ.

A hírlevélhez szülinapi köszöntőkártya is járt Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde kiszivárgásának 15. évfordulóján.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik