Nagyvilág europoli

Lengyelország enged Brüsszelnek, feloszlatják a jogellenesnek nyilvánított bírósági tanácsot

NurPhoto / Contributor / Getty Images
NurPhoto / Contributor / Getty Images
Kaczyński ugyanakkor azt mondja, a döntésnek semmi köze az európai bíróság ítéletéhez.

Beadta a derekát Brüsszelnek a lengyel kormány, maga Jarosław Kaczyński, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, miniszterelnök-helyettes jelentette be, hogy megszüntetik az Európai Unió Bírósága által kifogásolt bírósági fegyelmi tanácsot, írta meg a Népszava. A változtatásokról szeptemberben tárgyalhat a lengyel parlament.

Lengyelország és az Európai Bizottság között évek óta feszül a konfliktus, melynek hátterében az az igazságügyi reform áll, ami gyakorlatilag arra szolgálna, hogy a lengyel állam megszüntesse a hatalmi ágak szétválasztását. Korábban a Bizottság többször bírálta az elképzelést, amit az EU Bírósága  is jogellenesnek nyilvánított.

Úgy tűnik, Varsó egészen eddig húzta az ellenállást, Kaczyński ugyanakkor jelezte, hogy a kamara feloszlatásának nincs köze az európai bíróság verdiktjéhez, és továbbra sem ismerik el az uniós bíróság ítéleteit, mivel azok szerinte túlmutatnak az uniós szerződésekben foglaltakon.

A mostani bejelentés azonban azt követően történt, hogy a Bizottság kötelezettségszegési eljárás megindítását kezdeményezte a bírósági ítélet megsértése miatt, amiért végsős soron komoly árat is fizethetett volna Lengyelország. Legrosszabb esetben eleshetett volna az uniós helyreállítási alapból őt megillető mintegy 36 milliárd eurótól. Teljes kompromisszumról azonban egyelőre szó sincs, inkább csak fegyverszünetet kötött a két fél.

A fordulatot pár hete már sejteni lehetett, akkor itt írtunk róla bővebben:

Kapcsolódó
Fordulatra készül Lengyelország, a kormány engedhet az EU nyomásának
Ha a hivatalos magyarázat más is lesz, úgy tűnik, a lengyel kabinet végül hozzányúl a sokat bírált igazságügyi reformhoz.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik