Az EU bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének vezetőjét

Azzal vádolják Lukasenkáékat, hogy szándékosan engedik be az illegális migránsokat Litvánia területére.

Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra, ne használja a litván határhoz érkező migránsokat eszközként politikai céljai elérésére – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Az EU azzal vádolja a fehérorosz hatóságokat, hogy szándékosan beengedik az illegális migránsokat Litvánia területére. Vilnius pedig azt veti a minszki vezetés szemére, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán a szankciók miatt egyfajta revansként illegálisan átküldje őket az EU területére.

A külszolgálat magas rangú képviselője tolmácsolta a fehérorosz ügyvivőnek az EU határozott aggodalmait, miszerint a migránsok és a menekültek felhasználása teljességgel elfogadhatatlan,

jelentette ki Nabila Massrali szóvivő a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: „ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, és Fehéroroszországnak tiszteletben kell tartania nemzetközi kötelezettségvállalását az illegális migráció, az emberkereskedelem és a migránsok elleni küzdelem terén”.

Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió kész további, akár keményebb szankciókat bevezetni a fehérorosz kormány ellen, amennyiben az nem hagy fel az emberi jogok szisztematikus megsértésével.

Az EU legutóbb június végén határozott arról, hogy a Fehéroroszországgal szemben bevezetett megszorító intézkedések hatályát kiterjeszti, illetve gazdasági szankciókat hagy jóvá. A célzott gazdasági korlátozások a fehérorosz olaj-, műtrágya- és cigarettaipart érintenék, és kiterjednének a távközlésre, az energia-, olaj- és vegyiparra, valamint Fehéroroszország hamuzsír exportjára és a pénzügyi szektorra is.

Az unió szankciós listáján már 166 személy szerepel, köztük Aljakszandr Lukasenka elnök és két fia, valamint tizenöt olyan vállalat és ügynökség, amely közvetlen kapcsolatban áll a fehérorosz vezetéssel.

(MTI)