Nagyvilág

Biztonsági okokból Varsó helyett Bécsbe repül az emigráló fehérorosz atléta

A lengyel nagykövetségen csak átmeneti menedéket kapott.

A tervek szerint egy Varsóba tartó gépre kellett volna felszállnia, ám miután a lengyel nagykövetségen csak átmeneti menedéket kapott, egy Ausztriába tartó repülőgépre szállt fel Kriszcina Cimanuszkaja fehérorosz futónő szerdán a tokiói Narita repülőtéren.

A sportolónak előzőleg a lengyel kormány ajánlott fel humanitárius vízumot, napokkal azután, hogy a fehérorosz olimpiai csapat vezetői akarata ellenére fel akarták őt tenni egy hazafelé induló járatra, ő azonban japán rendőri segtíséggel diplomáciai menedéket kért. Varsó helyett azonban végül az Austrian Airlines Bécsbe tartó járatára szállt fel, amely szerda délután érkezik az osztrák fővárosba. A Cimanuszkajával kapcsolatot tartó fehérorosz közösség egyik tagja elmondta, hogy a diplomaták biztonsági aggodalmak miatt cserélték át a járatát.

A futónő egy rendőri kíséretű kisbuszban érkezett meg a japán fővárostól keletre lévő Narita repülőtérre, és nem nyilatkozott a rá váró néhány tucat újságírónak, amint néhány tisztségviselő bekísérte őt a reptér VIP-zónájába, majd később a beszállókapuhoz. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden azt közölte, hogy ügyében hivatalos vizsgálatot indított, és jelentést kért a fehérorosz olimpiai csapattól.

A csapatának vezetőit bíráló, és ezzel haragjukat kiváltó 24 éves atléta vasárnapi incidense ismét ráirányította a figyelmet Fehéroroszországra, ahol a biztonsági erők tavaly ősszel brutálisan elfojtották a Lukasenka hatodszori újraválasztása nyomán kibontakozott tüntetéseket. A fehérorosz hatóságok bűnözőknek, a Nyugat által támogatott erőszakos forradalmároknak állították be a kormányellenes tüntetőket, és arányosnak nevezték a saját rendfenntartó erőik által végrehajtott intézkedéseket, idézi fel tokiói keltezésű jelentésében a Reuters hírügynökség.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ügy miatt tűrhetetlen, országokon átnyúló elnyomással vádolta meg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt.

Ukrajnában közben a rendőrség keddi bejelentése szerint felakasztva találtak rá egy fehérorosz aktivistára Kijev egyik parkjában, nem messze a lakóhelyétől. Vitalij Sisav egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Fehérorosz Ház vezetője volt, amely aktívan segítette a fehérorosz hatóságok által üldözött ellenzékieket.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik