Nagyvilág koronavírus

Söder: augusztus 1-jétől minden Németországba érkező teszttel számolhat

PETER KNEFFEL / DPA
PETER KNEFFEL / DPA

Markus Söder, a CSU bajor miniszterelnöke szerint a szövetségi kormány mindenki számára koronavírus-tesztet írna elő, aki augusztus elsejétől belép Németországba, számolt be a Süddeutsche Zeitung. Jelenleg csak azoknak kell negatív koronavírus-teszttel rendelkezniük, akik repülővel érkeznek Németországba.

Söder arról beszélt, hogy a szövetségi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy augusztus 1-jétől egységes tesztkövetelményt vezethessenek be nem csak a légi, hanem a közúti útvonalon, illetve vonattal érkezők tekintetében is. A beutazási szigorítás eredetileg tervezett időpontja szeptember 11. lett volna, de ezt Söder szerint „vicc lett volna”, hiszen a nyári szabadságszezon még a késői vakációval rendelkező országokban is véget ér ekkorra. Kedd délután a szövetségi kormány köreiből már elkezdett szivárogni, hogy szavazásra bocsáthatják a beutazási szabályok szigorítását, amelyet azonban az arányosságra hivatkozva kifejezetten ellenez Christine Lambrecht SPD-s igazságügyi miniszter.

Az SPD vezetője, Saskia Esken viszont támogatja a kötelező tesztelés mielőbbi bevezetését: „Jól látható, hogy a külföldi utazás kockázattal jár”, mondta, hozzátéve, hogy a hazatérők hordozhatják a koronavírust vagy valamelyik variánsát. Lars Klingbeil, az SPD főtitkára a ZDF-en elmondta: pártja biztonságosabbá szeretnék tenni az utazást, ehhez pedig bővítenék a tesztelési kötelezettséget. Mindehhez jogilag tiszta és arányos szabályozásra van szükség.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Bildnek úgy nyilatkozott: azoknak, akik igazolni tudják, hogy be vannak oltva, illetve kigyógyultak a koronavírusból, nem kell negatív teszteredménnyel rendelkezniük. Marcus Söder azonban konkrétan nem tért ki arra, hogy az augusztus 1-ére tervezett szigorítás hogyan szabályozná az oltott és a kigyógyult személyek beutazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik