Nagyvilág europoli

29 millió adag eltitkolt AstraZeneca oltóanyagot találtak egy Róma melletti raktárban

ANDREAS SOLARO / AFP
ANDREAS SOLARO / AFP

A ZDF információi szerint az EU ellenőrei 29 millió adag AstraZeneca vakcinát találtak Róma mellett, egy gyógyszergyártó csomagolóüzemében. A lap szerint az AstraZeneca eltitkolta a hatalmas készletet, amelyet valószínűleg Nagy-Britanniába szállítottak volna. Az ügyről korábban a La Stampa nevű olasz lap is beszámolt.

A cikk kiemeli, hogy a 29 millió eltitkolt oltóanyag ügye azért is forró téma, mert az AstraZeneca jelentősen le van maradva az Európai Unióba történő szállításokkal. A cég 220 millió helyett csak 100 millió adag oltóanyag szállít az unióba. A La Stampa szerint a hatalmas készletet a Catalent nevű csomagolócégnél fedezték fel, Anagniban, ahol a rendőrség tartott ellenőrzést.

A ZDF információi szerint az oltóanyagot Hollandiában, leideni Halix gyárban állították elő, majd Olaszországban töltötték be és csomagolták őket. Az Európai Bizottság megtiltaná az oltóanyagok exportját az unión kívülre.

 

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik