Nagyvilág europoli

A Fidesz még ma kilép az Európai Néppárt frakciójából

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Kabinetiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Kabinetiroda / MTI

A Fidesz ma elhagyja az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióját – értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a távozásra azután kerülhet sor, hogy a frakció ma délelőtt megszavazza az alapszabályzatának módosítását, ami gyakorlatilag előírányozná a kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását.

A lap értesülését szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben is megerősítették.

Ezúton tájékoztatom Frakcióvezető urat, hogy amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot

– ezt írta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének, Manfred Webernek küldött, vasárnapi keltezésű levelében, jelezve, hogy a kormánypárt elfogadhatatlannak tartja az alapszabályzat módosítását. A levélből idézve az Origo úgy fogalmaz: Orbán Viktor arról is írt, hogy értelmezésük szerint a jogállamiság fogalmába nem fér bele a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatása vagy szankciók kiszabása, ahogyan az új rendelkezésekben ez egyértelműen szerepel.

Az új rendtartás lehetővé tenné, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A szabályok elfogadásához a tagok kétharmadának a szavazata szükséges, a minősített többség meglétét a Népszava által megkérdezett, több EPP-hez közel álló forrás is biztosra veszi. A lap szerdai cikkében arról írt, hogy az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője tegnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezik a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik