Nagyvilág koronavírus

Norvégia a 80 évnél idősebbek beoltásának kockázataira figyelmeztetett

Getty Images
Getty Images

Norvégia figyelmeztetett, hogy a koronavírus elleni védőoltás túl kockázatos lehet a 80 évnél idősebb és egyben gyógyíthatatlan beteg emberek számára, ugyanis az országban huszonhárman elhunytak nem sokkal azután, hogy megkapták az oltóanyag első dózisát, írja a Bloomberg.

A norvég gyógyszerügynökség tájékoztatása szerint 13 vakcinázott elhunyt boncolását végezték el eddig, és az eredmények arra utalnak, hogy a jellemző mellékhatások okozták az idős, rendkívül gyenge immunrendszerű emberek halálát.

A legsebezhetőbbek számára még a legenyhébb mellékhatások is súlyos következményekkel járhatnak. Akiknek csak nagyon kevés idejük van már hátra, a vakcina előnyei marginálisak lehetnek

– tájékoztatott a norvég közegészségügyi intézet.

Mindegyik áldozat elmúlt már 80 éves, többen a 90. életévüket is betöltötték már. Jellemzően láz és elgyengülés jelentkezett náluk tünetként haláluk előtt. Rajtuk kívül kilenc páciensnél jelentkeztek súlyos mellékhatások, például allergiás reakció, hét esetben pedig kevésbé súlyos mellékhatások, így erős fájdalomérzet az oltás helyén.

Steinar Madsen, az intézet igazgatója hozzátette, ezek az esetek ritkák, hiszen több ezer sérülékeny és idős embert oltottak már be, akiknek semmi baja nem lett, ugyanakkor véleményük szerint át kell gondolni, hogy a legveszélyeztetettebbek megkapják-e az oltást.

Úgy látják, az orvosoknak alaposan át kell gondolniuk, kit oltanak be. Az életük végén járó, sérülékeny betegeknél személyre szabottan kellene erről döntést hozni, ahogy ez a norvég oltási programban szerepel is.

A norvég közegészségügyi intézet egyelőre úgy véli, nem aggasztó a megerősített mellékhatások száma, a vakcinázás folytatódik.

Egyértelmű, hogy a vakcináknak minimális a veszélye a legsérülékenyebb betegek kivételével

– tette hozzá.

Norvégiában eddig legkevesebb 33 ezer ember kapta meg az első dózist a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájából. Az északi országban elsőbbséget élveznek azok, akik a vírus által a legnagyobb veszélynek vannak kitéve, köztük az idősek is.

A Pfizer vakcinájának kísérleti fázisában hat ember hunyt el, de közülük csak ketten kapták meg az oltóanyagot, a másik négy áldozat biztonságos placebót kapott.

A cég jelenleg egy konkrét esetet biztosan vizsgál: egy 56 éves Miamiben praktizáló orvos 16 nappal azt követően hunyt el, hogy beoltották, ritka vérbetegség alakult ki nála. Az ilyen tragédiák ugyanakkor rendkívül ritkák.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: A kínai vakcinával jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket
Hamarosan új fázisba lép az oltási program, a 60 évnél idősebb krónikus betegek 1 millió 756 ezren vannak. A miniszterelnök szerint egy hétvége alatt be tudnák őket oltani, ha lenne elég vakcina, de nincs. Orbán bejelentette: 2022-től a fiatalok jövedelemadómentességet kapnak 25 éves korukig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik