Nagyvilág koronavírus

Kovács Zoltán megerősítette: Orbán megvétózza az uniós költségvetést

Korábban a Portfolio értesülései alapján beszámoltunk róla, hogy hétfő délután politikai vétót emel a magyar kormány Brüsszelben a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alappal kapcsolatos saját forrás rendelet ügyében. A lap szerint ez még nem a hivatalos formális (jogi) vétót jelenti, de az is jöhet napokon belül.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Reuters hírügynökségnek arról beszélt:  Magyarország egyértelmű parlamenti felhatalmazással vesz részt az ülésen. Júliusban az Országgyűlés fideszes többsége határozatban szólította fel a kormányt,  hogy ne fogadja el az EU hétéves költségvetését és a koronavírus utáni helyreállítási alapot, amíg nem zárják le a jogállamiságról szóló, 7. cikkely szerinti eljárást. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy Magyarország megvétózza az 1,1 milliárd eurós  költségvetést és a 750 milliárd eurós saját forrásokról szóló határozatot, amennyiben nem vizsgálják felül a a jogállamisági kritériumokat, Kovács azt felelte:

A következtetése helyes.

A jogállamisági rendeletben – amely jogállami kritériumokhoz kötné az uniós források kifizetését – nem követelmény az egyhangúság, így ott nem vétóról van szó, hanem egy elutasító magyar (és lengyel) álláspontról, de ettől még ez a rendelet hatályba tud majd lépni. A német soros elnökség hétfő délutáni brüsszeli tanácskozásán minden tagállamnak politikai állásfoglalást kell tennie a három szóban forgó rendeletről, ez lényegében egy tesztszavazásnak fog számítani.

A Portfolio szerint a három rendelet útjai szét fognak válni: a jogállamisági rendelet már jövő év januárjában hatályba léphet, a megvétózható két másik rendeletről szerdán dönthetnek, és még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagyni a döntést.

Kimelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik