Nagyvilág koronavírus

Az oroszok szerint az ő koronavírus-vakcinájuk 92 százalékos hatékonyságú

Az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcina 92 százalékban hatékonyan védi az embereket a COVID-19-től az ideiglenes vizsgálati eredmények szerint — közölték szerdán orosz hatóságok a Reuters cikke szerint. A hírügynökség hozzáteszi: Moszkva igyekszik lépést tartani a nyugati gyógyszergyártókkal az oltásért folytatott versenyben.

Hétfőn számoltunk be róla, hogy a német Biontech és amerikai Pfizer gyógyszergyártók közös vakcinája saját közlésük szerint több mint 90 százalékban hatékony, várhatóan még novemberben jóváhagyást kérnek koronavírus-oltóanyagukra az Egyesült Államokban.

Oroszország már augusztusban nyilvántartásba vette a Szputnyik V-t. A Gamaleya Intézet által kifejlesztett oltóanyag jelenleg a tesztelés harmadik fázisában van: Moszkva 29 klinikáján összesen 40 ezer önkéntest vesz részt benne, negyedük placebót kapott. A szerdai közlemény szerint a koronavírussal való megfertőződés esélye 92 százalékkal alacsonyabb volt a Szputnyik V-vel oltott emberek körében, mint azoknál, akik placebót kaptak. Ez jóval meghaladja a COVID-19 oltások 50 százalékos hatékonysági küszöbét, amelyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala állapított meg.

Kiemelt kép: Kirill Braga / Sputnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik