Nagyvilág

Trump: Ha meghalnak a rendőrök, akkor gyors tárgyalás és halálbüntetés a gyilkosnak

Egy férfi odasétált a járőrautóhoz, majd szó nélkül tüzet nyitott. Mindkét áldozat kritikus állapotban van.
Korábban a témában:

Életveszélyes állapotban szállítottak kórházba két amerikai rendőrt, miután egy férfi közvetlen közelről rájuk lőtt, miközben a járőrautójukban ültek Los Angeles egyik metróállomásának közelében. A helyi idő szerint szombat este hét óra környékén történt gyilkossági kísérletről egy közelben lévő térfigyelő kamera készített felvételt.

A videón azt látni, hogy egy férfi odamegy a járda szélén parkoló járőrautóhoz, majd megáll az utasoldali ajtónál, és azonnal, szó nélkül lőni kezd a benne ülő két rendőrre, majd gyorsan elszalad a helyszínről. Ezután az látható a videón, ahogy kinyílik az utasoldali ajtó. A rendőrök a lövések után még be tudták jelenteni, hogy rájuk lőttek. A videót a helyi hatóságok hozták nyilvánosságra.

Az esetről szóló első beszámolók szerint a két rendőrt életveszélyes állapotban szállították a kaliforniai város egyik legnagyobb kórházába, a St. Francis Medical Centerbe, ahol azonnal megműtötték őket. A helyi hatóságok vasárnapi közlése szerint mindketten túlélték a lövéseket, de egyikük még mindig kritikus, ugyanakkor stabil állapotban van. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy szenvedtek-e maradandó sérüléseket.

Alex Villanueva, Los Angeles-i seriff „dupla csodaként” jellemezte, hogy a két rendőr életben maradt. Az egyik áldozat egy 31 éves nő, akinek van egy hatéves fia, a másik pedig egy 24 éves férfi. Villanueva közlése szerint mindössze 14 hónapja szolgáltak rendőrként, és elmondása szerint mindkettőjüket ő eskette fel.

Az első beszámolókban az szerepelt, hogy mindkét rendőr fejsérülést is szenvedett. Az ABC News információi szerint a 31 éves nőt az állkapcsán és a karjain érte lövés, míg társát a homlokán, karjain és a kézfején. A kórházat, ahol kezelik őket, erős rendőri védelem alá helyezték, a bejáratnál több rendőrautó is állomásozik. A két rendőr nevét nem hozták nyilvánosságra.

Villanueva „gyáva módszerrel végrehajtott rajtaütésként” jellemezte a merényletet, ami „pontosan mutatja, hogy milyen veszélyes” a rendőrök munkája. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy ki lehetett az elkövető, és azt sem, hogy mi lehetett az indítéka, egyúttal a lakosok segítségét kérték az azonosításához. A két rendőr a közlekedésrendészethez volt beosztva. A gyilkossági kísérlet a Compton metróállomásnál történt, pár saroknyira a rendőrkapitányság épületétől.

A seriff közlése szerint kollégái egész éjszaka „vadul dolgoztak” a fegyveres azonosításán, az eseten 14 gyilkossági nyomozó dolgozik, de a beszámolók szerint egyelőre csak annyit tudnak róla, hogy egy 28–30 év körüli fekete férfi, aki miután elszaladt a helyszínről, egy négyajtós fekete szedánnal menekült el. A hatóságok elkezdték ellenőrizni a környéken található térfigyelő kamerák felvételeit, hátha azok alapján közelebb jutnak a férfi azonosításához.

A városi tömegközlekedési hatóságnak több kamerája is van a környéken, azok feltehetően segítenek majd azonosítani az elkövetőt – mondta el egy sajtótájékoztatón a megyei seriffhivatal gyilkossági csoportjának vezetője.

A nyomozásban részt vesz az FBI is, és a szövetségi igazságügyi minisztérium is felajánlotta segítségét a helyi rendőrségnek. Közben Los Angeles városa százezer dolláros, azaz nagyjából 30 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel olyan információkért, amelyek a fegyveres elfogását eredményezhetik.

A rendőrség lezárta a pályaudvar környékét, ahol a lövöldözés történt. Fotó: Jason Armond /Los Angeles Times /Getty Images

Trump és Biden is reagált

Az újraválasztásáért kampányoló Donald Trump amerikai elnök az elkövető kemény megbüntetésére szólított fel. A gyilkossági kísérletet mutató videót megosztva kijelentette, hogy „az ilyen állatokkal” szemben keményen kell fellépni, majd később közölte:

Ha meghalnak a rendőrök, akkor gyors tárgyalás és halálbüntetés a gyilkosnak. Csak így lehet ezt megállítani.

Majd egy nevadai kampányeseményén is kijelentette, hogy a rendőrgyilkosokat halálbüntetéssel kell sújtani, és közölte, hogy a Los Angeles-i elkövető „nem ember, hanem egy állat”, és azt ígérte, hogy amikor elkapják, gyorsabban fognak eljárni a bíróságok, és keményebben fognak büntetni.

Trump egyebek mellett az erős rendvédelmet, valamint a rend és a törvényesség jelszavát helyezte kampánya középpontjába, és kemény fellépést ígért a rendőri erőszak és rasszizmus elleni tüntetések némelyikén feltűnt zavargók és a bűnözők ellen. Közben azzal támadja Joe Biden demokrata elnökjelöltet, hogy a zavargók pártján áll, gyengekezű és rendőrségellenes.

Twitter-oldalán kijelentette, hogy Biden „egész nyáron csendben volt, miközben a baloldali csőcselék rendőrökre támadt”, és „miközben Biden szélsőbaloldali támogatói rendőrautókat, rendőrőrsöket és bíróságokat gyújtottak fel, Joe Biden békés tüntetőknek nevezte őket”. Trump e mellett közölte, hogy Biden csökkentené a rendőrség költségvetését, és „ellenségnek nevezte a rendfenntartó erőket”. Hozzátette: „Biden rendőrségellenes keresztes háborúját meg kell állítani”.

Biden ugyanakkor korábban már elítélte a rendőri erőszak elleni tüntetéseken kitört zavargásokat és fosztogatásokat, de azzal is magára haragította a radikális baloldalt, hogy nem támogatja a tüntetők egyik fő követelését, a rendőrségnek szánt költségvetési pénzek megszüntetését. A Trumpból kiábrándult konzervatívok, valamint a független szavazók támogatásáért küzdő demokrata elnökjelölt szintén gyorsan elítélte a rendőrök elleni merényletet.

Twitter-oldalán „gátlástalanként” jellemezte a „hidegvérű lövöldözést”, közölve, hogy a merénylőt el kell fogni, az igazságszolgáltatás elé kell állítani, és meg kell büntetni. Hozzátette, mindenféle erőszakot elítél. Egy vasárnap délután nyilvánosságra hozott közleményben pedig úgy fogalmazott:

A rendőrök elleni erőszak elfogadhatatlan, felháborító. Akik ezeket a bűnöket elkövetik, azokat az igazságszolgáltatás elé kell állítani, és ha bűnösnek találják őket, a törvény teljes erejével kell lesújtani rájuk.

Biden egyben kijelentette, hogy az ilyen cselekedetek nem használnak a mozgalomnak, ami igazságosabb és békésebb Amerikát szeretne elérni, és azok is csak ártanak, akik örömujjongással reagálnak az ilyen merényletekre.

A mérsékelt politikát folytató Biden és kampánycsapata abban látja a siker lehetőségét, hogy ne ijessze el magától egy túlságosan radikális programmal a szavazókat, és hónapok óta igyekszik elhatárolni magát a Demokrata Pártban az elmúlt években egyre nagyobb befolyást szerző progresszív szárnytól. Ennek része, hogy megpróbálja minél határozottabban elítélni a rendőrök elleni erőszakos cselekményeket.

Fotó: Alex Wong /Getty Images /AFP

Forráspont közeli állapot a környéken

A főleg feketék és spanyol ajkúak lakta Compton negyedben már eddig is feszült volt a helyzet a helyiek és a rendőrök között, több tüntetést is tartottak a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. Egy 66 éves nő a Los Angeles Timesnak elmondta, úgy érzi, hogy „nagyobb a feszültség a rendőrök és a területen élő emberek között”, és az elmúlt időszakban megnőtt a rendőrségi jelenlét az utcákon. Elmondása szerint ez egyrészt biztonságérzetet ad neki, másrészt viszont úgy érzi, a rendőrök erőszakosabban lépnek fel a feketékkel és a latinókkal szemben, mint a környéken élő fehérek esetében.

Egy 22 éves férfi, aki szinte egész életében Comptonban élt, a lap kérdésére „értelmetlennek” nevezte a gyilkossági kísérletet, mert azzal csak ártott az elkövető a helyi közösségnek. Setif Capelton szerint „forráspont közeli állapot” uralkodik a területen, ahol sokan a rendőröket hibáztatják a rasszizmusért, de elítélte a „két ártatlan ember” elleni támadást.

Egy 40 éves férfi, aki a nyáron több rendőri erőszak elleni tüntetésen is részt vett, „egy gonosz ember tetteként” jellemezte a merényletet, de közölte, hogy nem lepődött meg azon, hogy megtörtént. Elmondása szerint az utóbbi időben érezte, hogy a demonstráló tömeg egyre dühösebbé vált:

Lehetett érezni a feszültséget. Lehetett érezni, hogy valami történni fog.

Kiemelt kép: Rendőrök gyűltek össze a St. Francis Medical Center környékén, ahova két életveszélyes állapotba került kollégájukat szállították 2020.09.12-én. Fotó: Jason Armond /Los Angeles Times /Getty Images

Ajánlott videó mutasd mind

Magyar modell: bizonygatják, hogy felkészültünk a második hullámra, de a szakadék szélén állunk

Úgy tetszik, stratégiát váltott és mindent egy lapra tesz fel az Orbán-kormány: a fertőzöttek száma már nem fontos, csak a halálesetek elkerülése és az ország működése. Csakhogy sem a tesztelés, sem a kontaktkutatás, sem a járványügy nem működik olajozottan. Ez veszélyes kombináció lehet, és bár a kormány szerint az egészségügy felkészülten várja a betegek érkezését, ezzel ellentétes hírek is érkeznek.

Emberevéssel vádolt cigányokat végeztek ki a Nyúzóvölgyben

Az évszázad Európát is megrázó büntetőügyében több mint 200 vándorcigányt vádoltak 31 gyilkossággal és emberhús fogyasztásával 1782 nyarán Kemencén. Az elrettentésnek szánt durva és megalázó kivégzéseknek az uralkodó közbelépése vetett véget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.