Ukrajna többé nem módosítja oktatási törvényét más országok követelésére

A külügyminiszter közölte: Ukrajnát arra sem mások fogják „megtanítani”, miként szervezze meg közigazgatását.

Kijev nem tervezi oktatási törvénye módosítását, hogy bizonyos országoknak megfeleljen – idézte az ukrán külügyminisztert az UNN.com portál alapján a Karpatinfo.net. Dmitro Kuleba román kollégájával folytatott megbeszélése után közölte, neki miniszterként a jelenlegi ukrán jogszabályok az irányadóak.

Az oktatási törvény elfogadásakor az Európa Tanács Velencei Bizottsága számos észrevételt tett. Ukrajna akkor eleget tett a Velencei Bizottság ajánlásainak, nem tervezi a törvény újabb megváltoztatását – tette hozzá, majd hangsúlyozta, azon fognak dolgozni, hogy az ukrajnai románok románok maradjanak,
de integrálódjanak az ukrán társadalomba,

Az állami hírügynökség bukaresti tudósítója szavaiból azt emelte ki, hogy Ukrajna lehetőségként, nem problémaként tekint a nemzeti kisebbségekre, az európai normák alapján biztosítja jogaikat. A Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén ugyanakkor Kuleba azt mondta, a közigazgatási reform belügy, Ukrajnát nem fogják más országok „tanítani” arra, miként szervezze meg közigazgatását.

Az ukrán külügyminiszter jelezte, hálás Romániának azért, hogy kiáll Ukrajna szuverenitása mellett, és elítéli az orosz agressziót. Úgy vélte: a Fekete-tenger térségének biztonsága mindkét félnek  fontos.

Így mélyítik az oroszok az ukrán-magyar konfliktust
Számos példa bizonyítja, Oroszország aktív szerepet játszik abban, hogy a magyar kisebbség ellen hangolja az ukrán közvéleményt – például állítólagos magyar „szakértőkön” keresztül. A Political Capital elemzése.

Bukarest célja, hogy a lehető legtöbb nyelvi jogot garantálják minden románul beszélő ukrán állampolgárnak, függetlenül az illető etnikum megnevezésétől, hangsúlyozta Aurescu. A román külügyminiszter méltányolta, hogy Ukrajna nem akarja felszabdalni a területén élő román közösséget a most zajló közigazgatási reformnál.

Kiemelt kép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Kijevben augusztus 24-én. MTI/EPA/Reuters pool/Valentyn Ogirenko