Nagyvilág

Belgium vörös listára tette Magyarországot

A koronavírus-járvány szempontjából piros besorolású országgá nyilvánította Magyarországot Belgium, ami a belga külügyminisztérium honlapján kedden közzétett információk szerint azt jelenti, hogy nem engedélyezett a nem alapvető fontosságú utazás Magyarországra, írja az MTI.

Belgium azt követően helyezte vörös listára Magyarországot, hogy hazánk – a cseh, lengyel és szlovák turisták kivételével – minden külföldi előtt lezárta a határait szeptember elsején.

A belgák vörös listáján szerepel még Magyarország mellett Andorra, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia egyes régiói, valamint Dánia, Finnország, Málta és Románia is.

Ezzel együtt Magyarország területéről karanténkötelezettség és vírusteszt nélkül be lehet utazni, így a belgák is különösebb intézkedések nélkül hazatérhetnek, amennyiben ezt még nem tették meg.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kedden javított Belgium járványügyi besorolásán. Világos narancssárga, azaz járványügyi szempontból kockázatos, de a fertőzöttséget tekintve kevésbé súlyos országok közé sorolta az országot. A szeptember elsejétől érvényes besorolás oka, hogy a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma 60 alá csökkent, 56,1-re mérséklődött a mintegy 11,5 millió lakosú országban.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet kedden közzétett jelentése szerint továbbra is lefelé tart a fertőzési mutató Belgiumban. A múlt hét folyamán átlagosan 431 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ami 12 százalékos csökkenést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest. A kórháza szállítottak száma 41 százalékkal, átlagosan napi 14,4-re esett vissza. Jelenleg 243 az ápoltak száma, közülük 71-en részesülnek intenzív ellátásban. Mindként mutató jelentős csökkenést mutat. A betegségben elhunytak átlagos napi száma 4 volt, ami 44 százalékkal marad el az előző hét adataitól. Ez idáig 9895-en váltak a járvány áldozatául, valamint megjelenése óta 85 236 fertőzöttet jegyeztek fel Belgiumban.

Vizsgálja az EU, hogy kivételeznek a magyar határon a visegrádi országok polgáraival
Diszkrimináció lehet, hogy állampolgársági alapon szelektál a magyar kormány a beléptetéskor – írta két uniós biztos.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik