Nagyvilág

Hat hónapja figyelmeztettek, ha nem viszik el a 2750 tonna ammónium-nitrátot, felrobban egész Bejrút

Megdöbbent Bejrút és egész Libanon lakossága, miután kiderült, a legkevesebb 135 halálos áldozatot követelő kedd esti robbanás előrelátható volt, és többször is figyelmeztettek már a veszélyre, írja a Guardian.

Miközben Libanon fővárosa még mindig romokban hever, előkerült egy dokumentum, amiben súlyos állításokat fogalmaztak meg a hatóságok. A lap szerint hat hónappal ezelőtt a szállítmányt ellenőrző szakemberek figyelmeztettek, ha nem viszik el onnan, akkor az felrobbantja egész Bejrútot.

A most kiszivárgott információk miatt újabb nyomás helyeződött az egyébként is instabil libanoni kormányra, amely gazdasági krízissel küzd. A tüntetők megtámadták Saad Hariri libanoni miniszterelnök konvoját szerdán és összetűzésbe kerültek a biztonsági embereivel, ami látható jele annak, hogy egyre szélesebb az ellenállás a libanoni elit ellen a katasztrófát követően.

Fotó: AFP

A kormány szerdán közölte, hogy több bejrúti tisztviselőt is házi őrizetbe helyeztek a nyomozás idejére, amíg ki nem derül, miért tárolták alig 100 méterre a veszélyes robbanóanyagot a lakóövezetektől évekig. A kabinet kéthetes rendkívüli helyzetet rendelt el.

A hajó korábbi kapitánya hat évvel ezelőtt orosz újságíróknak adott interjút. Akkor arról beszélt, a tulajdonos Igor Grechushkin magukra hagyta őket, a hatóságok pedig túszként tartják fogva a legénységet a fedélzeten.

A tulajdonos elhagyta a fedélzetet. A hajón ammónium-nitrát van. Ez egy robbanóanyag. És minket itt hagytak. 10 hónapja egy lőporos hordón élünk

– mondta.

Kiderült, honnan származik a Bejrútban felrobbant műtrágya
A Rhosus nevű hajóról, amelynek orosz tulajdonosa volt, és rakományát hat évvel ezelőtt kobozta el a libanoni vámhivatal.

Egy másik nyilvánosságra hozott levélben a legénység úszó bombaként hivatkozott a hajóra, amin ők túszként ragadtak. A főként ukrán munkások közel egy évet töltöttek a hajón, mielőtt szabadon engedték őket, a rakományt pedig egy közeli raktárba vitték.

Az még mindig nem tisztázott, hogy mitől robbant fel az ammónium-nitrát, ugyanis a meggyulladásához hatalmas hő kell. A Reuters neve elhallgatását kérő informátora azt mondta, hogy a tűz az egyik szomszédos raktárban ütött ki. Hogy mitől, nem tudni.

A robbanásban megsemmisültek gabonatárolók is, így Libanonnak egyhavi gabonatartaléka maradt mindössze. Ezzel együtt Raoul Nahme gazdasági miniszter szerint nem áll fenn az élelmiszerhiány kockázata, nincs kenyér- vagy lisztkrízis.

A halálos áldozatok száma a libanoni Vöröskereszt szerint jelenleg 135, és több mint ötezren megsérültek. A számok várhatóan tovább nőnek majd, mert sok elhunyt a romok alatt vagy a tengerben lehet. Körülbelül 300 ezer ember veszítette lakhatását a robbanás következtében.

„A húgom a tengerben is hallotta a robbanást, a szüleim háza 20 kilométerre is remegett”
Ablakok törtek be, házak mozogtak, sokan a tengerbe veszhettek, összeesküvés-elméletek arról, hogy a Hezbollah fegyvertartalékai robbantak-e, vagy Izrael keze van-e merényletben. Elemzőket kérdeztünk a libanoni helyzetről a bejrúti robbantás után.

Kiemelt kép: STR / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik