Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Trump az elnökválasztás elhalasztására szólított fel

Donald Trump az őszi elnökválasztás elhalasztására szólított fel, a postai úton, levélben történő szavazási csalásokra hivatkozva – közölte Twitteren az amerikai elnök.

Trump szerint a novemberben esedékes elnökválasztást addig kell elhalasztani, amíg az emberek megfelelően és biztonsággal tudnak szavazni, az elnök ugyanis úgy véli, hogy a koronavírus-járvány miatt előtérbe került levélszavazás visszaélésekre adna lehetőséget. Mint írta: az általános, levélben történő szavazás „a legpontatlanabb és legcsalárdabb választás lesz a történelemben. Nagyon kínos lesz az Egyesült Államoknak”.

Több befolyásos republikánus törvényhozó azonnal elutasította Trump felvetését – írja az MTI.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségi frakciójának vezetője a CBS televíziónak azt nyilatkozta, hogy a választás november 3-ai dátuma “kőbe van vésve”, választásokat korábban is tartottak válságos időkben.

Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hgy az Egyesült Államok történetében mindig megtartották az elnökválasztást, és ennek most is így kell lennie.

Ted Cruz texasi szenátor újságíróknak azt mondta: “nem szabad elhalasztanunk a választásokat”. Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, dél-karolinai politikus, szintén újságíróknak, úgy fogalmazott: “nem hiszem, hogy jó ötlet lenne a választások elhalasztása”.

Rodney Davis, a képviselőház adminisztrációs bizottságának republikánus politikusa a Twitteren azt írta: “nincs halasztás”.

A demokrata párti politikusok közül eddig Tom Udall új-mexikói szenátor utasította el a felvetést, a demokrácia elleni támadásnak minősítve azt.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik