Nagyvilág

21 ember halt meg a sértett buszsofőr miatt

Szándékosan hajtott a tóba az őt ért sérelmek miatt.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap szerint a sofőr azért akart bosszút állni, mert egy városfejlesztési projekt keretében lerombolták otthonát. A Csang nevű, 52 éves férfinek tartós bérleti joga volt az ansuni kormányzat tulajdonában álló lakóhelyre, amit lebontásra ítélték.

Csang telefonon panaszt tett, kérte, ne bontsák le otthonát, ha nem biztosítanak helyette másikat. Az épületet a tragédia reggelén rombolták le.

Víztárolóba zuhant egy busz Kínában, 21 halott - videó
A jármű váratlanul keresztülment a hatsávos úton, és átszakította a biztonsági korlátot.

A baleset okait vizsgáló hatóság szerint a férfi vezetés előtt és közben is alkoholt fogyasztott. Mielőtt a busz volánja mögé ült,  felhívta barátnőjét és cinikus, pesszimista gondolatokat osztott meg vele, írta az MTI.

A buszt végül egy hirtelen balkanyart véve, öt sávon átgázolva vezette a helyi víztározóba. A balesetben vele együtt 21 ember veszítette életét, és további 15 sérült meg. A busz utasai között legalább 12 olyan diák is volt, aki az egyetemi felvételi vizsgák első megmérettetésén volt túl. Közülük öten haltak meg.

A rendőrség szerint Csang június 8-án aláírt egy megállapodást a helyi kormányzattal, hogy csaknem 40 négyzetméteres lakásáért  mintegy 72 ezer jüan (3,2 millió forint) kártérítést kap. A pénzt sosem vette át, kérvényt nyújtott be önkormányzati bérlakásra, amelyet a piaci ár alatt adnak ki. Pályázatát visszautasították.

A kínai internetezőket megosztotta a hír. Bár sokan együttéreztek Csanggal az otthona elvesztése, a megfelelő kompenzáció hiánya miatt, tettét elítélték.

“A gyengéknek nincs módjuk ellenállni a hatalmasoknak, ezért a náluk is gyengébbek ellen fordulnak”

– idézte az SCMP a WeChat kínai közösségi hálózat egyik kommentelőjét. Az ansuni kormányzat közleményben tudatta, tovább vizsgálja az épület bontásának körülményeit, és büntetést szab ki, ha hiányosságokat talál.

Kiemelt kép: MTI/AP/Hszinhua Hírügynökség/Long Rui

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik