Nagyvilág

Bezúzták a rendőrök az autója ablakát, miután tévéinterjút adott a rendőri rasszizmusról

A 30 éves brit férfit kirángatták az autójából, földhöz vágták, majd arccal előre a falhoz lökték, megbilincselték és fogdába zárták.

Kitalálni sem lehetne ilyet.

Így reagált a The Guardian című lapnak a 30 éves brit Ryan Colaço a még május 29-én történt esetre. A fekete férfi éppen hazafelé tartott a Channel 4 brit televíziónak adott interjúról, ahol a rendőrségen belül tapasztalható rendszerszintű rasszizmusról beszélt, amikor rendőrök állították meg BMW-jét Londonban.

Amikor megkérdezte, hogy miért állították meg, és miért akarják átkutatni, a rendőrök közölték vele, hogy látták, ahogy valamit övébe dugott, és azt mondták, biztosan drogot rejteget. A férfi semmit nem dugott az övébe, ami bebizonyosodott, miután átkutatták.

Colaço elmondása szerint először csak két rendőr volt a helyszínen, de percek alatt újabb rendőrök érkeztek és körbevették. A férfi közölte velük, hogy hajlandó kiszállni az autóból, ha megígérik, hogy nem fogják megbilincselni, de az egyik rendőr nem várt, és bezúzta az autó ablakát, ami után kirángatták az autójából.

Ezek után olyan erővel vágták a földhöz, hogy beverte a fejét, majd megbilincselték, és arccal előre a falhoz lökték. Ezután drogtesztet végeztek el rajta, bevitték egy rendőrőrsre, ahol a ruháját levéve motozták meg, fogdába zárták és 12 órával később engedték szabadon, miután semmit sem találtak nála, vagy az autójában.

Autóját csak másnap fél tízkor vehette át a rendőrségtől. A betört ablak szilánkjai akkor még mindig az autóban voltak. A rendőrök közölték vele, hogy nem takarítják ki, és nem is fizetik ki a javítási költségeket. Colaço a Guardiannek kijelentette:

Az én olvasatomban rongálás és testi sértés áldozata voltam aznap. Az pedig, hogy mindez azután történt, hogy egy interjúról tartottam haza, ahol arról beszéltem, hogy állítottak meg a rendőrök: kitalálni sem lehetne ilyet.

Colaço azután adott interjút, hogy a közösségi oldalakon terjedni kezdett egy videó arról, hogyan állították meg a rendőrök Londonban, május 23-án, azzal vádolva őt, hogy drog van nála. Elmondása szerint egy rendőrautó agresszíven követte őt, szinte letolva az útról, majd félreállították, és a rendőrök azzal a szöveggel szaladtak oda hozzá, hogy érezték az autójából szálló marihuánaszagot. Amikor átkutatták, semmi sem találtak.

Colaço a munkája részeként filmforgatásokhoz szokott helyszíneket felkutatni, ami sok utazással jár, és elmondása szerint már legalább húsz alkalommal állították meg a rendőrök, hogy átkutassák az autóját. A férfinak nincsen priusza, és elmondása szerint soha nem is használt kábítószert.

A férfi hivatalos panaszt tett a rendőrségen az esetek miatt, és a rendőri túlkapásokat vizsgáló hivatalos szerv szóvivője közölte, hogy vizsgálják mindkét esetet.

A kiemelt képen Ryan Colaço Fotó: Ryan Colaço 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik