Nagyvilág

Letartóztatási parancsot adott ki Donald Trump ellen az iráni kormány

Letartóztatási parancsot adott ki Donald Trump ellen és az Interpol segítségét kérte Irán hétfőn – számolt be az Al Jazeera. A teheráni kormány az amerikai elnök mellett még vagy harminc olyan embert szeretne felelősségre vonni, akiknek része volt Kászim Szulejmáni tábornok meggyilkolásában.

Irán egyik leghatalmasabb embere még januárban vesztette életét az egyik olyan légicsapás során, amelyet Washington az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen hajtott végre. Az iráni kormány egy héttel később bejelentette, hogy pert indítanak Donald Trump ellen, mert szerintük az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egység vezetőjének meggyilkolása „minden lehetséges törvényt megsértett, mert [Szulejmáni] a terrorellenes harcnak és az üldözöttek támogatóinak a szimbóluma volt”.

A letartóztatási parancs elrendelését Ali Alkaszimer teheráni ügyész jelentette be, és hozzátette, hogy az eljárást Trump ellen akkor is folytatni fogják, ha novemberben nem választják meg újra elnöknek. Az ügyész hozzátette, hogy kérvényezték az Interpoltól, hogy helyezzenek el úgynevezett Vörös Riasztást Trumpon, ami azt jelenti, hogy a helyi, vagyis az amerikai hatóságok, Irán megbízásából akár le is tartóztathatnák az elnököt, bár kiadatásra nem jogosít.

Az Al Jazeera azt írja, hogy az Interpol egyelőre nem kommentálta a hírt, azt azonban hozzátették, hogy valószínűleg nem fogják teljesíteni Irán kérését, ugyanis a riasztások politikai alapon történő elrendelését tiltják az előírások.

Kiemelt kép: Drew Angerer/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik