Nagyvilág

Videón az Iránban pusztító, bibliai méretű sáskajárás

Évtizedek óta nem látott méretű sáskajárás miatt mozgósították a hadsereget Iránban. A szakértők attól tartanak, hogy a rovaráradat hétmilliárd dollár (több mint 2200 milliárd forint) értékű termést pusztíthat el.

Félelmetes videó terjed a közösségi portálokon az Irán déli részén tomboló sáskajárásról. A felvételt, melyen az elképesztő rovaráradat úgy takarja ki a napot, mintha homokvihar lenne, egy autós készítette. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb sáskajárása január óta pusztít Afrikában, nemrég pedig a Közel-Keletet is elérte – írja a Daily Star című brit bulvárlap.

Helyi sajtóhírek szerint Irán a hadsereg bevetésére készül a rovarok ellen. Mohamed Reza Mir, az iráni mezőgazdasági minisztérium növényvédelmi szervezetének (PPO) szóvivője azt mondta, a sáskajárás Irán 31 tartományából hetet érint, a rovarok több mint 200 ezer hektárnyi termőterületet támadtak meg. Félő azonban, hogy az érintett termőterületek nagysága hamarosan meghaladja az egymillió hektárt. Mohammad Reza Dargahi, a PPO vezetője szerint a sáskák a múlt hónapban közel hét és félmilliárd dollár értékű terményt veszélyeztettek.

Az Iránnal szomszédos Pakisztánban ugyancsak súlyos károkat okoz a sáskajárás. A ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete (FAO) szerint a rovarok 2,2 milliárd dolláros (több mint 700 milliárd forintos) kárt okoztak csak a télen elültetett növényekben.

Az évtizedek óta nem látott méretű sáskajárás januárban, Kenyában jelent meg először. A rovarok száma azóta robbanásszerűen megnőtt a térségben szokatlanul nedves időnek köszönhetően. A sáskajárással kapcsolatos félelmeket növeli, hogy a koronavírus-járvány miatt sokkal nehezebb a rovarok elleni védekezés, a világszerte elrendelt karanténok miatt ugyanis nehéz felszereléshez és vegyszerekhez jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik