Nagyvilág koronavírus

Levideózták egy indiai kórházban, hogy holttestek mellett kezelik a koronavírusos betegeket

Megrázó videót tettek közzé a közösségi oldalakon egy indiai járványkórházból, ahol féltucatnyi holttest mellett kezelik a koronavírusos pácienseket. Sokan attól tartanak, ez rámutat, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere mennyire nem volt felkészülve a járványra, írja a Guardian.

A felvétel szerint a mumbai kórházban az orvosok úgy látják el a betegeiket, hogy közvetlenül mellettük fekete zsákokba csomagolva hevernek a holttestek. A videóban az is látható, hogy a páciensek hozzátartozói ott járkálnak a kórteremben.

Pramod Ingale kórházigazgató a családokat hibáztatta, amiért nem vitték el szeretteik holttestét. Mint mondta, az áldozatok testét azért hagyták a kórteremben, mert a halottasház megtelt. A jogszabályok szerint az elhunyt koronavírusos betegek testét legkésőbb harminc perccel azután el kell vinni a kórtermekből, hogy halottá nyilvánították őket.

A kórház vezetőjét nem sokkal később ki is rúgták, utódja pedig megígérte, többet ilyen nem fog előfordulni.

A közzétett képsorok egész Indiát felháborították, mert sokan attól félnek, hogy az ország bizonyos részein azonnal túlterheltté válna az egészségügy, ha a járvány berobbanna.

Indiában egyelőre Európához és az Egyesült Államokhoz viszonyítva egyelőre sikerült alacsonyan tartani az esetek számát, de Mumbaiban nem éppen a legjobb a helyzet. A városban eddig 13 500 esetet azonosítottak, és az elmúlt egy hónapban napról napra növekszik a fertőzöttek száma.

Kiemelt kép: David Talukdar/NurPhoto/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik